Novak Đoković i Endi Marej sastaće se danas (9.30 po srednjoevropskom vremenu) u drugom polufinalnom duelu na Australijan openu. Srpski teniser je favorit zbog pozicije na tabeli, boljeg skora u međusobnim susretima, ali i psihičke stabilnosti. Međutim, Britanac je trenutno bar u podjednako dobroj formi pa bi ovaj duel mogao da se pretvori u pravi teniski klasik.


Obojica tenisera su do sada u Melburnu izgubila samo jedan set. Bili su odlični na servisu tako da imaju dosta visok procenat osvojenih poena posle prvog servisa. Ko bude sigurniji u tom segmentu, odnosno ko preuzme veću inicijativu u poenima, biće bliži pobedi i plasmanu u finale.

– Naša igra se bazira na osnovnoj liniji i volimo da se osećamo opušteno u razmeni udaraca. Siguran sam da će ovaj meč biti taktički izazov, zbog čega je veoma važno da od starta budem koncentrisan. Uslovi u Melburnu su drugačiji nego na drugim turnirima, teren je sporiji. Prošle godine u finalu igrali smo dosta dugih poena, ali je na kraju ispalo kako sam očekivao – rekao je Đoković.

Nakon pobede pre godinu dana, Novak je u 2011. slavio nad Britancem i u polufinalu turnira na šljaci u Rimu, dok je u Sinsinatiju predao meč zbog povrede. U ukupnom skoru najbolji igrač na svetu ima dve pobede više (6-4).

– Endi je izuzetno spreman, igra veoma dobro. Igrao je u finalima na prošla dva turnira u Melburnu i sigurno je da će nastojati da to učini ponovo jer mu nedostaje grend slem titula. Međutim, nadam se da ću ponoviti ono što sam uradio prošle godine. Siguran sam da će to biti odličan tenis – zaključio je Đoković.

Marej se uzda u svoju taktiku, ali i tradiciju. Pre ovog turnira, tri puta se desilo da najbolja četvorica sa ATP liste igraju u polufinalu, a pehar su u tim situacijama podigli Federer (US open 2008), Nadal (Rolan Garos 2011) i Đoković (US open 2011). Škot se nada da je red došao na njega.

– Moraću da napravim dobar plan igre, da igram najbolje što mogu. Trudiću se da poremetim njegov rad nogu. Osećam se dobro, odmorno, nisam igrao duge mečeve, noge mi rade kako treba i osećam da sam spreman za veliki napor, duge razmene udaraca i napornu borbu. Moram malo da popravim servis jer sam u prethodnoj rundi bio nešto lošiji u tom segmentu – zna Marej šta mu je činiti kako bi se ravnopravno suprotstavio Đokoviću.

Prijatelji više od pola života

– Naše prijateljstvo je dugo, još od vremena kada smo imali po 12 godina i igrali prvi turnir u Francuskoj. Odigrali smo mnogo zajedničkih turnira u juniorskoj konkurenciji. Kada ste prijatelj sa nekim dosta dugo, onda imate mnogo poštovanja prema njemu. Mislim da je to obostrano, a zajedno treniramo kada god možemo – istakao je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari