Španski teniser David Ferer savladao je zemljaka i najboljeg igrača današnjice Rafaela Nadala sa 2:0 (7:6, 6:4) u četvrtfinalu Mastersa u Monte Karlu pa će se za mesto u finalu boriti sa trećim nosiocem Stanislasom Vavrinkom. Ferer je upisao drugu pobedu nad Nadalom u 19 okršaja na šljaci, a prvu posle davne 2004. u četvrtfinalu turnira u Štutgartu, kada je sada prvi teniser sveta bio na 57. mestu ATP liste.


Ferer je od početka meča kontrolisao rezultat, odmah je poveo sa 2:0, ali se tada Nadal probudio. Do šestog gema viđena su po dva brejka na obe strane, a potom su obojica počeli sa boljim servisima i set je ušao u taj-brejk. Stariji od dvojice Španaca tada je odigrao bolje i koncentrisanije, lako je došao do 6:1 i iskoristio je prvu set loptu kada je Nadal poslao lopticu u mrežu. Ferer je nakon dva brejka u drugom setu servirao za konačnu pobedu, ali nije uspeo da privede meč kraju. Ipak, učinio je to na svoj sledeći servis pa je Nadal drugu godinu zaredom ostao bez trofeja na turniru koji je osvajao od 2005. do 2012. godine. Nakon ovog poraza izgubio je 420 poena na ATP listi, pošto nije odbranio prošlogodišnje finale u kojem ga je savladao Novak Đoković. Nadal je zaista igrao ispod svakog nivoa, što potvrđuje i podatak da je napravio čak 44 neiznuđene greške.

Ferer će, ipak, morati da bude bolji prilikom servisa ako želi da eliminiše osvajača Australijan opena iz ove godine. Vavrinka je za 93 minuta bio bolji od Kanađanina Miloša Raonića sa 2:0 (7:6, 6:2) i kao favorit izaći će na megdan energičnom Špancu.

Zanimljiv će biti izgled ATP liste ovog ponedeljka, jer će Nadal imati 13.310 bodova, a zaključno sa Rolan Garosom on brani čak 4.500 bodova. Đoković je u petak uveče igrao u četvrtfinalu Monte Karla protiv Giljerma Garsije Lopeza, a u slučaju pobede u tom duelu i naredna dva na ovom turniru dodatno će se približiti Špancu (11.680 bodova). Ono što daje veliku šansu Đokoviću u narednom periodu su njegovi loši, a Nadalovi sjajni rezultati iz prošle godine. Nadal do Rolan Garosa brani titule u Barseloni, Madridu i Rimu, što je 2.500 bodova, a Novak u istom periodu brani samo 190 bodova, jer je prošle godine u Madridu poražen u drugom kolu od Dimitrova, a u Rimu je izgubio u četvrtfinalu od Berdiha.

Zimonjić i Nestor u polufinalu

Srpski teniser Nenad Zimonjić i Kanađanin Danijel Nestor plasirali su se u polufinale u konkurenciji dublova, pošto su savladali Romaina Arneoda i Bendžamina Balrea iz Monaka sa 2.0 (6:4, 6:3). Srpski teniser u Monte Karlu brani titulu, koju je osvojio prošle godine u paru sa Žilijenom Benetoom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari