Prolaze nedelje, meseci, sezone i turniri a u poretku svetskih tenisera ništa novo, barem kada je u pitanju vodeća pozicija na ATP listi, odakle Novak Đoković dugo ne mrda. Jeste drugoplasirani Rodžer Federer učešćem u finalu upravo završenog turnira u Rimu smanjio razliku za 590 bodova, ali Švajcarac i dalje debelo zaostaje (9.235 bodova) za Srbinom (13.845).

 Kako i ne bi kada je Beograđanin u strašnoj seriji. Đokovićev poslednji lagan trijumf (6:3, 6:4) nad nekada neprikosnovenim svetskim teniskim vladarom bila je njegova 22. pobeda u nizu u 2015. godini, u kojoj je osim sa takmičenja u Italiji slavljeničke pehare odnosio i iz Monte Karla, Majamija, Indijan Velsa i sa prvog ovogodišnjeg grend slema u Melburnu, s jednakim uspehom igrajući na tvrdoj podlozi i šljaci. Četvrtom rimskom „krunom“ Novak je stigao do 53 osvojene titule u karijeri, pa na Otvoreno prvenstvo Francuske u Parizu, koje počinje 24. maja, odlazi sa oreolom apsolutnog favorita, iako je to jedini GM trofej koji nije uzeo.

– Činjenica da sam uspeo da pobedim na toliko mečeva zaredom mi daje razlog da se nadam da to mogu da ponovim i to je prisutno u mojoj podsvesti. Želim da nastavim da pobeđujem dokle god mogu, ne želim da razmišljam da bi strah ili nešto drugo moglo da mi bude prepreka i da mi prekine ovaj niz. Uvek i svuda pokušavam da dam sve od sebe, bez obzira na kom turniru igram, a takav pristup me je doveo tu gde sam sada – kaže novi rimski imperator, poznat (i) po svojoj sposobnosti da se izvuče iz naizgled nerešivih situacija, podigne iz sopstvenog „pepela“ i zada protivniku završni udarac kada ga svi već vide na podu.

Aktuelna niska uspeha podseća na njegovu najberićetniju godinu u svetu profesionalnog tenisa – 2011, kada je osvojio tri grend slema i pet turnira iz Masters kategorije, odnosno ukupno 10 titula i ostao nepobediv do meča polufinala Rolan Garosa. Istina, u 2015. je jednom položio „oružje“ i to protiv svog večitog rivala Federera u finalu turnira u Dubaiju.

– Ne znam da li će mi ovo biti jednako uspešna ili još bolja sezona. Postoje stvari koje su izvan vaše kontrole, ono na šta možete da utičete je sadašnjost i kako možete da se izborite za dobru poziciju u budućnosti. Nadam se da će me ovakvo razmišljanje dovesti daleko na Rolan Garosu, jer mi je to u ovom trenutku prioritet. Osećam se dobro i vrlo motivisano – objašnjava Đoković.

Novaku je trijumf na Rolan Garosu velika želja, neki će reći čak i opsesija, ali prvi reket sveta nema nameru da zbog toga menja pristup mečevima.

– Ne mislim da moram da se još više pripremam ili radim nešto posebno da bih bio uspešan na Rolan Garosu. Bio sam veoma blizu titule ranije, igrao sam nekoliko puta u finalu, moram samo da se pripremim za turnir kao i za sve ostale, da nastavim sa svojom rutinom i nadam se da će mi to doneti uspeh – uverava Đoković u susret novim bitkama sa konkurencijom.

Osim rimskih finalista trofeju na RG nadaju se i (još) „kralj šljake“ Rafael Nadal, kojeg je rana eliminacija s poslednjeg turnira ostavila na sedmom mestu ATP liste, trećeplasirani Britanac Endi Marej, Čeh Tomaš Berdih (popravio plasman za jedno mesto), Japanac Kei Nišikori (takođe napredovao), Kanađanin Miloš Raonić (pao na tabeli), Španac David Ferer, Švajcarac Stanislav Vavrinka i Hrvat Marin Čilić, a možda nam iznenađenje priredi i neko van Top 10. Srbija će osim za Noleta navijati za Viktora Troickog, koji se pomerio za dva mesta i sada je 32. na ATP listi, Dušana Lajovića (75), Filipa Krajinovića (ušao među prvih 100 i sada je 99), i Janka Tipsarevića (474).

Prvih 10 na ATP listi

 

1. (1) Novak Đoković (Srbija) 13.845

2- (2) Rodžer Federer (Švajcarska) 9.235

3. (3) Endi Mari (Velika Britanija) 7.040

4. (5) Tomaš Berdih (Češka) 5.230

5. (6) Kei Nišikori (Japan) 5.220

6. (4) Miloš Raonić (Kanada) 4.800

7. (7) Rafael Nadal (Španija) 4.570

8. (8) David Ferer (Španija)4.490

9. (9) Stanislas Vavrinka (Švajcarska) 3.845

10. (10) Marin Čilić (Hrvatska) 3.325

 

Prvih 10 na WTA listi

1. (1) Serena Vilijams (SAD) 9.361 2. (3) Marija Šarapova (Rusija) 7.710 3. (2) Simona Halep (Rumunija) 7.360 4. (4) Petra Kvitova (Češka) 6.760 5. (5) Karoline Voznijacki (Danska) 4.940 6. (6) Eženi Bušar (Kanada) 4.167 7. (7) Ana Ivanović (Srbija) 3.655 8. (10) Karla Suarez Navaro (Španija) 3.645 9. (8) Jekaterina Makarova (Rusija) 3.510 10. (9) Andrea Petković (Nemačka) 3.315

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari