Košarkaši Crvene zvezde upisali su prvi trijumf u ovogodišnjoj Top 16 fazi Evrolige i to na gostujućem terenu protiv “srpskog” Panatinaikosa sa 74:63 (16:14, 22:20, 16:14, 20:15). Četa Dejana Radonjića je do podviga došla zajedništvom, bez iskakanja pojedinaca iz učinka svih igrača, s tim da su ovaj put malu prevagu odneli centri. Aleksandra Đorđevića, trenera atinskih “zelenih”, je možda iznenadilo to što veći učinak nisu dali poslovično najbolji Miler i Jović, pa ni Kinsi, već su teret na sebe preuzeli Cirbes, i pre svega Štimac koji je bio dominantan pod obručima, kako u skoku tako i poenterski.

Zvezda je još jednu utakmicu odigrala čvrsto u odbrani, ograničavajući iskusnu spoljnu liniju predvođenu Dijamantidisom i Focisom, dok se pod košem nisu puno razmahali srpski centri Raduljica i Kuzmić. Doduše, PAO je u uvodnim trenucima iskontrolisao skok, ali su onda momci u crveno-belom preuzeli konce igre, a kada je Jović ubacio trojku Zvezda je i povela, odnosno imala potom dva poena viška na kraju prve četvrtine. Interesantno, gosti su dobili sva četiri perioda, što samo potvrđuje kontrolu toka meča. U drugoj četvrtini pridružio se i Cirbes, ali je bivši košarkaš Partizana Gist držao domaćine u korak.

Tek početkom drugog poluvremena Zvezda je još jednom trojkom Jovića otišla na osetnu prednost, a kada je plejmejker drugi put u nizu pogodio iza linije 6,75 metara na semaforu je bila dvocifrena razlika (44:34). Međutim, PAO se nije predavao, već je preko Raduljice napravio seriju i prišao na samo “minus četiri” (44:48). Crveno-belima se u poslednjoj deonici vratilo za sve prethodne utakmice u kojima su u poslednih deset minuta od gotovor pravili veresiju. Kombinacija Micićeve trojke i kontre Gudurića doneli su maksimalnih 11 poena viška (59:48), a kada je sinoć odlični Lazić pogodio novu trojku bilo je jasno da bodovi idu u Beograd.

– Imali smo dobar pristup od početka ali bilo je grešaka, posebno u fazi zagrađivanja, i u prvoj i drugoj četvrtini je bilo čak devet ofanzivnih skokova Panatinaikosa. Uspeli smo pametno da dođemo do situacija za rezultatsku ravnotežu. Dobro smo reagovali na startu treće deonice, držali smo prednost, znali smo da će PAO kvalitetom doći do situacije da igra sa nama – istakao je posle pobede trener Zvezde Dejan Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari