Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 0.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Prvi letovi za dve godine
15/12/2011 16:45 | Užice | Aerodrom Ponikve biće prvenstveno namenjen manjim avionima

Evropska unija pomaže obnovu aerodroma Ponikve

Prvi letovi za dve godine

Autor: N. Kovačević

Užice - JP „Aerodrom Ponikve“ dobilo je donaciju od Evropske unije u iznosu od 200.000 evra. Taj novac, kako je za Danas saopštio Saša Savić, direktor tog preduzeća, biće iskorišćen za izradu idejnog projekta, studije ekonomske opravdanosti i generalnog projekta, što je neophodno kako bi se započeli i drugi poslovi za korišćenje tog aerodroma.

- Obaveza preduzeća je učešće od 35.000 evra i taj novac biće iskorišćen za izradu katastarsko-topografskih planova, potrebnih za izradu idejnog projekta, kao i plana generalne regulacije za aerodrom. Kada se ta donacija bude realizovala, imaćemo kompletnu dokumentaciju koja će biti dragocena budućem investitoru - naveo je Savić.

Pored toga, potrebno je da se uklone bombe koje su na tom prostoru još od NATO bombardovanja 1999. godine. Ukoliko se to obavi tokom naredne godine, aerodrom bi, kako Savić ističe, 2013. godine mogao da posluži za poletanje i sletanje manjih, sportskih aviona sa dva ili četiri sedišta.

Nakon Donatorske konferencije za prikupljanje novca za obnovu tog aerodroma, koja je održana u maju ove godine u Beogradu, u organizaciji u Ministarstva spoljnih poslova, pomoć su obećali i drugi, ali je donacija EU za sada jedino izvesna.

- Predstavnici ambasade SAD potvrdili su nam da su u njihovom fondu za razminiranje na području Srbije rezervisali 1,5 miliona dolara za Ponikve, uz uslov da uložimo isto toliko. Kako država i lokalne samouprave u užičkom regionu ne mogu da prikupe taj iznos, donator je saglasan da naše učešće bude u radovima uklanjanja bombi, koje bi trebalo da obavi Sektor za vanredne situacije MUP Srbije. Naše učešće može da bude od 50.000 do 300.000 evra po bombi, u zavisnosti od toga na kojoj se dubini nalaze - objasnio je Savić.

On je dodao da se tokom naredne godine očekuje i donacija ambasade Kine i to u mehanizaciji i opremi za otkopavanje bombi, te da se iščekuje i zvanična informacija o tome da li će taj projekat podržati i ambasada Rusije.

Istakavši da se u javnosti pominjali iznosi od četiri do osam miliona evra za uklanjanje bombi, Savić ističe da će biti potrebno manje novca, jer će pretraživanjem i razminiranjem biti obuhvaćen mnogo manji prostor od prvobitno planirane zone.

- Od Direktorata civilnog vazduhoplovstva tražili smo zvanični dopis o tome koliki prostor je neophodno da se razminira da bismo nakon toga, prema međunarodnim standardima, mogli da uspostavimo saobraćaj. Dostavili su nam planove i na osnovu njih predstavnici MUP su uradili projekte za pretraživanje i čišćenje do pola metra dubine i dubini većoj od pola metra. Tim projektima bilo je planirano 1,5 miliona evra, ali očekujemo da cena tokom prve faze neće biti veća od 350.000 evra, jer je u pitanju mnogo manja površina, odnosno oko 280.000 kvadratnih metara - rekao je Savić, dodavši da su pripadnici Vojske Srbije uklonili deo ubojnih sredstava, ali da je potrebna potvrda da je to obavljeno u skladu sa međunarodnim standardima.

Na podsećanje da aerodromi van Beograda, poput niškog ili onog u Lađevcima, kod Kraljeva, imaju velikih problema u funkcionisanju i poslovanju, Savić kaže da Ponikve „imaju ono što ti aerodromi nemaju“.

- Ponikve imaju Zlatibor i Mokru Goru. Mi se ne zanosimo idejama o redovnom saobraćaju, nego želimo da aerodrom osposobimo za male avione, sa dva ili četiri sedišta, a sa jedinstvenom turističkom ponudom užičkog regiona možemo da privučemo veliki broj inostranih turista - poručio je Savić i zaključio da će užički aerodrom „sa minimalnim ulaganjima, ukoliko se uklone ubojna sredstva naredne godine, moći da se koristi već od 2013. godine“, te da postoje i planovi o kargo saobraćaju.

Vlasništvo aerodroma

Iako je nedavno osnovano s ciljem da gazduje aerodromskim kompleksom, JP „Aerodrom Ponikve“, nije vlasnik tog kompleksa, jer Ministarstvo odbrane i grad još uvek nisu obavili primopredaju, iako su o tome potpisali protokol prošle godine. Kad to bude obavljeno, grad bi trebalo da prenese vlasništvo na to preduzeće, koje bi tada postalo i formalni vlasnik aerodromskog kompleksa od 550 hektara zemljišta, sa pistom od 3,2 kilometra i 19 objekata.

Zatrpani avioni

Na podsećanje da je u aerodromskim kaponirima zatrpano osam aviona domaćeg vojnog vazduhoplovstva, još od 1999. godine, Savić objašnjava da će oni „biti uklonjeni u narednoj fazi obnove aerodroma, ako bude realizovana donacija SAD“.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)