Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Centar za mlade Ana i Bastian iz Kanjiže, u okviru projekta Pokrajinske vlade Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini, organizovali su manifestaciju Kamp bez granica, Kanjiža 2015


U kampu koji je održan od 24. do 27. juna, učestvovali su učenici srednjih škola s teritorije cele Vojvodine koji su se u okviru četvorodnevnog kampa družili, međusobno upoznavali i nadmetali u popularnim igrama veštine, spretnosti i znanja. Ove godine, to su bili učenici gimnazija iz Bečeja, Zrenjanina, Kovačice, Kovina i srednjih stručnih škola iz Žablja, Novog Sada, Subotice i Kanjiže.

Specifičnost ovog projekta ogledala se u tome što su ekipe, pored toga što su mešovite po polnoj i etničkoj strukturi, formirane od predstavnika različitih škola koje učestvuju u projektu i tako jačaju međusobnu povezanost i poverenje. Pored nadmetanja bio je organizovan i prateći program kreativnih radionica u kojima su polaznici radili na prevazilaženju etničkih predrasuda i jačanju međunacionalnog poverenja.

Završne svečanosti održane su u subotu, na Gradskoj plaži Štrand u Kanjiži. Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, svečano je zatvorio ovogodišnje igre, nakon čega su učesnicima dodeljeni priznanja i nagrade.

Po njegovim rečima, Kamp bez granica je da deca, čiji su maternji jezici različiti, pokažu jedni drugima, a i odraslima, da jezička i nacionalna šarolikost nisu prepreka za bliskost, druženje, sklad, ljubav i prijateljstvo. „Multikulturalizam i tolerancija najveće su vrednosti naše pokrajine. Zato ne postoji ništa bolje nego da naša deca budu zajedno, da se druže i da u okviru jedne igre bez granica, u okviru ovog kampa, to dalje čuvaju i jačaju“, poručio je pokrajinski sekretar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari