Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski otvorio je omladinski seminar „Problemi prekogranične saradnje na eksternim granicama Evropske unije“, koji organizuje AEBR (Asocijacija evropskih pograničnih regija).

Ovom prilikom on je izjavio da je prekogranična saradnja od krucijalne važnosti za budući razvoj.

– Za nas je prekogranična saradnja veoma važna i u tome vidimo velike šanse u okviru perioda 2014-2020, jer očekujemo 85 miliona evra za naš region, a u okviru toga 30 odsto možemo da usmerimo na strateške projekte – kazao je Bugarski i kao primere naveo kanal Baja – Bezdan u saradnji sa Mađarskom, zatim otvaranje graničnih prelaza sa rumunskom i mađarskom stranom, kao i otvaranje trilateralne industrijske zone na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije, čime će se pomoći ekonomski razvoj DKMT regiona.

Kako je istakao Bugarski, ukoliko ne postoji prekogranična saradnja i prelazi sa obe strane granice, javlja se ekonomski pad, a kao najveće izazove u prekograničnoj saradnji pomenuo je slobodan protok robe i ljudi.

– Želimo da sinhronizujemo saradnju Hrvatska – Srbija – Mađarska, da budemo još efikasniji i da razvijamo još više projekata – naveo je on, napominjući da sa Mađarskom postoji duga tradicija saradnje, među kojima je najduža ona u oblasti vodoprivrede i kvaliteta vode.

Prema rečima pokrajinskog sekretara, sa Rumunijom je realizovano pitanje tri granična prelaza, u severnom i srednjem Banatu, kako bi se podigao razvojni nivo na različitim poljima.

– Postoje važne evropske strategije, makro strategije, i tu takođe sa našim partnerima tražimo načina da razmenjujemo iskustva i trudimo se da napravimo svoju konkurentnost na tom nivou da se kroz prekograničnu saradnju praktično pripremamo za ono što nam dolazi u susret kada budemo pred ulaskom u EU, odnosno punopravna članica EU – zaključio je Bugarski.

Na seminaru se prisutnima obratio i Johanes Mojsio (Johannes Moisio), predsedavajući AEBR radne grupe za spoljne granice, kao i Aleksej Kiriukin (Alexey Kiryukhin), zamenik predsedavajućeg radne grupe AEBR, uz učešće mladih ljudi iz različitih evropskih regiona. Tokom skupa uspostavljena je i video-konferencija sa učesnicima iz Ukrajine, predstavnicima univerziteta, javne uprave i nevladinih organizacija na temu „Razvoj prekogranične saradnje između mladih iz evropskih pograničnih regiona“.

Asocijacija evropskih graničnih regiona (AEBR) pre ove konferencije u Novom Sadu organizovala je okrugli sto u nedelju, 26. oktobra, u Gradskoj kući u Beogradu, pod nazivom „Uloga prekogranične saradnje u očuvanju mira“, gde je analizirana situacija na Balkanu, rezultati prekograničnih projekata, procesa pregovaranja, tolerancije i bezbednosti kao preduslova za održavanje mira širom granica Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari