Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić primio je predsednika novosadskog hora Jevrejske opštine Hašira Mirka Štarka, povodom nedavno osvojene srebrne medalje stečene u Karpenisiju, glavnom gradu pokrajine Evritanije u centralnoj Grčkoj.


Na 19. Međunarodnom festivalu horova pod nazivom Antonio Vivaldi, koji već 13. godinu zaredom ima takmičarski karakter, novosadski hor je u konkurenciji 14 ansambala iz četiri zemlje – Izraela, Bugarske, Rumunije i Srbije – i deset horova iz raznih krajeva Grčke, poneo zasluženu srebrnu medalju, dok je zlatna pripala jednom grčkom horu.

Čestitajući na osvojenom priznanju, Slaviša Grujić izrazio je zadovoljstvo što je mešoviti jevrejski hor iz Novog Sada postigao zapažen uspeh na jednom od većih festivala horova u Evropi. „Posebno je važno što je žiri prepoznao trud, rad, zalaganje i profesionalizam nastupa hora Hašira i nagradio ga odličnim kritikama“, istakao je sekretar Grujić i dodao da „im i u daljem radu i nastupima kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu želi mnogo uspeha“.

Predsednik Hašire Mirko Štark zahvalio se na čestitkama, ističući da je hor izveo tri takmičarske duhovne kompozicije po delima Mokranjca i Marinkovića, dok je u revijalnom delu nastupio sa osam različitih kompozicija, a izdvojila se kompozicija Sanktus u mističnoj verziji, izvedena pod svećama, koja je osvojila publiku. Pod dirigentskom palicom Vesne Kesić Krsmanović, članovi hora Hašire, njih 40, ove godine osvojili su zlatnu medalju na festivalskom takmičenju horova u Rumi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari