Pokrajinska vlada donela je odluku o formiranju Intersektorskog odbora, nadležnog za koordinaciju, praćenje i procenu efekata mera iz pokrajinskog Programa protiv nasilja nad ženama. Ovaj odbor treba da doprinese obezbeđivanju finansijskih i ljudskih resursa za delotvorno, efikasno i sveobuhvatno sprovođenje i praćenje efekata mera i aktivnosti predviđenih Programom na teritoriji AP Vojvodine. Formiranje ovog tela u skladu je sa merama koje predviđa Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koju je Srbija ratifikovala i potvrdila.

Podatak da više od 80 odsto stanovništva Srbije smatra da nasilje u porodici nije privatna stvar i da nadležne institucije moraju da intervenišu bez obzira na to da li je žrtva nasilja u porodici prijavila nasilnika ili nije, govori da se opšte stanje u ovoj oblasti menja i da se jedino zajedničkim delovanjem svih aktera može očekivati dalji napredak u kažnjavanju nasilnika. Istraživanje o rasprostranjenosti nasilja u porodici u AP Vojvodini pokazuje da je svaka druga žena doživela neki oblik psihičkog nasilja, dok je 34 odsto njih trpelo fizičko nasilje. Najčće navođeni razlozi za ostajanje sa nasilnikom odnose se na egzistencijalne probleme, verovanje da će nasilje prestati, strah da bi to moglo imati negativne posledice po decu, odsustvo podrške i pomoći porodice i bliskih osoba, kao i strah od osvete nasilnika. Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, u saradnji sa drugim pokrajinskim organima, institucijama i nevladinim organizacijama, sprovodi Program za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja u AP Vojvodini, za period od 2015. do 2020, sa ciljem da doprinese uspostavljanju nulte tolerancije na nasilje prema ženama u porodici i u partnerskim odnosima u AP Vojvodini, uzimajući ovakav oblik nasilja za kršenja ljudskih prava.

Kako navode iz resornog sekretarijata, aktivnosti koje se sprovode u okviru Programa predstavljaju nastavak politike Pokrajinske vlade u suzbijanju nasilja prema ženama u porodično-partnerskom odnosu koji se kroz konkretne mere i projekte već sedam godina uspešno sprovodi. U periodu od 2009. do danas održana je 331 osnovna i specijalizovana obuka na kojima je učestvovalo gotovo 3.500 zaposlenih iz institucija nadležnih za neposredno rešavanje slučajeva nasilja iz 45 opština AP Vojvodine. Poboljšana je dostupnost informacija o nasilju u porodici i uslugama koje se pružaju u AP Vojvodini, prošireno je znanje opšte javnosti i povećano razumevanje o neprihvatljivosti nasilja među mladima i među donosiocima odluka. Tokom 2015. najvažnija dostignuća su sprovođenje 14 osnovnih i specijalističkih obuka za više od 250 zaposlenih iz nadležnih institucija, i 30 sastanaka za pružanje stručne podrške u rešavanju konkretnih slučajeva, podrška NVO za pružanje psihosocijalne podrške ženama koje su u situaciji nasilja i realizacija konkursa za ekonomsko osnaživanje žena koje su bile ili se nalaze u situaciji nasilja na teritoriji AP Vojvodine. Iz budžeta je za realizaciju mera iz Programa izdvojeno sedam miliona dinara za 2015, a za konkurs ekonomskog osnaživanja žena ukupno 10 miliona dinara za 2014. i 2015.

– Za efikasno delovanje protiv nasilja neophodno je da ustanove, organi i organizacije na teritoriji AP Vojvodine teže sistemskim, sveobuhvatnim i usklađenim rešenjima i da preduzimaju, u okvirima svojih nadležnosti, mere i postupke za prevenciju i zaštitu od svih oblika nasilja prema ženama u porodici i u partnerskim odnosima, nudeći objedinjeni i celoviti odgovor na nasilje prema ženama, koji u središte stavlja prava žrtve – zaključuju iz sekretarijata.




Odbačene dve trećine prijava

Prema podacima Pokrajinskog zaštitnika građana, u AP Vojvodini je u prethodnoj godini policiji podneto 7.098 zahteva za intervenciju radi zaštite od nasilja u porodici. Broj krivičnih prijava koji neke policijske uprave i stanice podnose nadležnim tužilaštvima zbog nasilja nad ženama deset puta je manji od broja slučajeva koji su prijavljeni policiji. Istraživanje sudske prakse, kad je u pitanju krivično delo nasilje u porodici, pokazuje da je veliki procenat odbacivanja krivične prijave (u 66,7 odsto predmeta) najčće zbog nedostatka dokaza. Procesuiranje traje dugo, a kazna je izrečena svakom petom počiniocu, a to su prevashodno mere upozorenja i uslovna osuda. Olakšavajuće okolnosti sud je našao u 90 odsto slučajeva, među kojima dominiraju ranija neosuđivanost i roditeljstvo. Većina počinilaca ne priznaje krivično delo, ne oseća se krivim za događaj i ne pokazuje kajanje za učinjeno delo.


Od početka godine ubijeno osam žena u Vojvodini

Prema podacima Mreže Žene protiv nasilja, a na osnovu medijskih objava, od početka ove godine na teritoriji AP Vojvodine u porodično partnerskom kontekstu ubijeno je osam žena. Sve ubijene žene su poznavale počinioca. Kao posledica ovih zločina 13 osoba je ostalo bez majke, od toga tri osobe su maloletna deca. U pet od sedam slučajeva nasilnik je bio prijavljen nadležnim institucijama i pre nego što se ubistvo desilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari