Povodom Međunarodnog dana dece, prof. dr Vesna Kopitović, pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju je, gostujući juče u Dečjem selu „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici, rekla da su mali stanovnici u ovoj ustanovi deca u koju vredi ulagati. Uprkos svim konvencijama i deklaracijama deca ostaju žrtve raznih oblika nasilja i eksploatacije, od ilegalnog rada do seksualnog iskorišćavanja, oružanih sukoba, trgovine, tako da i dalje postoji veliki broj one dece koja su ugrožena i podležu fizičkom i mentalnom nasilju.

„Unapređivanje položaja dece nije samo obaveza države, već i pojedinca, koji kroz svakodnevne postupke treba da pokažu da priznaju i poštuju njihova prava. Deca ne treba da nam budu dekoracija i maskote“ – rekla je prof. dr Kopitović.

Ocenjujući da precizne statistike o broju žrtava zlostavljanja dece zasad nema, jer se najčešće o tome ćuti, ona je kazala da je najvažnije podizanje svesti o tome koliko su deca na meti raznih vidova zlostavljanja, od verbalnog do fizičkog.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju je do sada prepoznavao važnost projekata ove ustanove i uvek ih finansijski podržavao, a u narednom periodu će izdvojiti oko milion dinara za projekat „Priprema mladih za samostalnu egzistenciju“.

Citirajući književnika Ivu Andrića „Samo ono što životu daš, to može i da ti se vrati“, direktor Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici, doc. dr Srđan Egić je rekao da čitavo društvo treba da podeli odgovornost prema svakom detetu.

„Ponosan sam što danas pod našom protekcijom i negom u Dečjem selu imamo više od 200 dece i što sam jedan od aktera u procesu njihovog zbrinjavanja, vaspitanja i podizanja. U ovo doba krize, velikih odricanja i katastrofa koje su upravo iza nas, mi nalazimo energije i dodatni motiv da pomognemo deci kojoj nije dovoljan samo krov nad glavom i egzistencijalni uslovi koje imaju u Dečjem selu, nego je potrebno mnogo više, a to su edukacija, socijalizacija, uključivanje u društvene tokove kako bi sutra mogli da budu dobri, humani ljudi i vredni članovi svoje zajednice“ – zaključio je Egić.

Deca i mladi iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici su u prethodne dve nedelje aktivno bili uključeni u pomaganju ljudima iz područja ugroženih poplavama i to pre svega u selu Jamena i Sremskoj Mitrovici.

Pomozimo studentima

Dečje selo „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici je aktivirao SMS broj 5816 pod sloganom „Trenutno 20 naših štićenika studira, ako želiš da ih bude duplo više pošalji SMS“. Novcem prikupljenim na ovaj način biće omogućeno školovanje studentima koji žive u ovoj ustanovi. Cena poruke sa PDV-om je 100 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari