RSSVojvodina

Nedelja

Ranije

Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 5.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Srpskim pasošem u kupovinu u Mađarsku
24/08/2012 19:01 | Subotica | Mađari sve češće na subotičkom buvljaku, gde je roba mnogo jeftinija

Gužve na granici i zbog šopinga, Subotičani najviše koriste prelaze Đalu i Bajmok

Srpskim pasošem u kupovinu u Mađarsku

Autor: N. H.

Subotica - Sve više Subotičana, od kada su ukinute vize, sa pasošem idu u pazar u susednu Mađarsku, a uz šoping, novac troše i u banji Moroholom, jer u gradu na severu Bačke već decenijama samo pred izbore građanima nude obećavanja da će poput Apatina , Kanjiže i drugih mesta ponovo dobiti banjski centar.

Šoping ture svakodnevno povećavaju i gužve na graničnom prelazu, pa je najavljeno da će otvaranje graničnog prelaza Bački Vinogradi, sa Mađarskom, rasteretiti gužve na dva najveća prelaza Kelebiji i Horgošu. Međutim, taj prelaz će funkcionisati tek od 2013. godine, kažu u Carinarnici Subotica i ističu da letnje gužve i dalje traju, zbog velikog broja turista na prelazima i imigranata koji se u velikom broju vraćaju nakon godišnjih odmora.

Lokalnom stanovništvu se preporučuje da koristi alternativne granične prelaze Đala i Bajmok, da bi gužve na Horgošu bile manje, kažu iz Uprave carina.

Subotičani odlaze u susednu Mađarsku da se snabdeju jeftinijim prehrambenim proizvodima, sirevima, šunkom i konzervama, pazare kućnu hemiju, hranu za životinje, pa i garderobu, posebno dečju, koja u Subotici nije pojeftinila ni posle najavljenog ukidanja PDV-a za bebe. Zanimljivo je da i građani iz Mađarske, uglavnom Segedina i pograničnih mesta dolaze na subotički buvljak, gde se snabdevaju markiranom garderobom koja je u Srbiji jeftinija, skupom kozmetikom, a kupuju i kazane za rakiju.

Radovan Medić, upravnik Carinarnice Subotica, kaže da su najveće gužve turista vikendom na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija, a da očekuju da će se smanjiti promet krajem avgusta. On je potvrdio da je povratak imigranata sa godišnjeg uobičajen vikendom, i da su stoga najsigurniji prelazi preko Bajmoka i Đale.

Da se Subotičanima isplati šoping sa pasošem u Mađarskoj, potvrđuju računi pazara, koji uglavnom prelaze vrednost od 52.000 forinti, koliko moraju da potroše da bi im bila vraćena takozvana AFA (povrat PDV-a). U dinarskoj valuti to je oko 180 evra, zavisno od kursa. Gotovo da nema Subotičanina koji se vraća sa manjim cegerom od te vrednosti, dok Mađarski državljani, za razliku od naših, retko koriste mogućnost za povrat PDV-a.

Zabeleženo je za poslednjih mesec dana oko 20 slučajeva na Horgošu, da su građani Mađarske podneli obrazac za povrat AFE. To čine retko, kada kupuju tehničku robu, skuplju garderobu i stolariju. Tri dana posle kupovine moraju podneti obrazac za povraćaj AFE, pod uslovom da kod nas pazare robu vrednu bar 150 evra, kaže Medić.

Subotičani kažu da je sve u Mađarskoj mnogo jeftinije nego na subotičkom Buvljaku, da za kilogram mesa plaćaju oko 380 dinara, dok u subotičkim mesarama moraju da izdvoje i preko 600 dinara za juneće, a do 580 dinara za prasetinu. Jeftinija je i ćuretina, a dečje majice plaćaju do tri evra, posebno u vreme sezonskih sniženja, koja su kod nas samo formalno istaknuta na izlozima radnji.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)