Između dve vatre 1

Preporuka Generalnog direktorata za trgovinu Evropske komisije da Srbija bude izuzeta sa liste zemalja prema kojima se primenjuju antidamping mere u trgovini čelikom izazvala je nezadovoljstvo u redovima Eurofera.

Reč je o veoma uticajnom evropskom udruženju proizvođača čelika koji su najavili žalbu u slučaju da Evropska komisija ozvaniči tu odluku na svojoj sednici 7. oktobra.

Eurofer naime smatra da bi izuzimanje Srbije sa liste zemalja za koje se sumnja da obaraju cenu čelika na tržištu Evropske unije kineskoj kompaniji Hestil, koja u svom vlasništvu ima smederevsku železaru, omogućilo ulogu „trojanskog konja“ za ostvarivanje nelojalne konkurencije.

S obzirom da članice Eurofera snabdevaju celokupnu automobilsku i vojnu industriju u Evropi njihov glas se izuzetno poštuje i daleko čuje. U Nemačkoj se bliže izbori i ne bi trebalo da iznenadi ako se ta ali i još neke zemlje založe da Evropska komisija ne usvoji preporuku svog Generalnog direktorata za trgovinu. Očito je da evropskim industrijalcima ne odgovara prodor kineskih investicija na Stari kontinent. Jasno je da Brisel mora da vodi računa i o političkom aspektu odnosa EU sa Kinom. Evropska komisija nikako ne želi da od Pekinga pravi protivnika umesto partnera u situaciji u kojoj DNR Koreja nastavlja da razvija svoj nuklearni program, Asad pobunjenike koje Brisel smatra demokratskom opozicijom naziva teroristima a Iran nastavlja sa svojom uobičajenom retorikom. Ipak, multinacionalne kompanije su veliki finansijeri političkih kampanja tako da se mora voditi računa i o njihovim interesima. Srbija se u ovom slučaju našla između dve vatre, EU i Kine. Stručna javnost je složna u oceni da u takvoj situaciji Beograd treba prvenstveno da štiti svoje interese. To znači da što pre treba da se izjasni da li postoji bilo kakva državna pomoć Železari Smederevo (što se u EU smatra nelojalnom konkurencijom i najstrože je zabranjeno i sankcionisano). Ako državne pomoći ima sa tim se odmah mora prekinuti. Takođe, sasvim je očigledno da Vlada Srbije želi da sačuva veliku investiciju poput Hestilove u Srbiji ali to nikako ne sme da bude na uštrb radnika, odnosno usvajanjem još restriktivnijeg zakona o radu koji navodno traže Hestil ali i drugi strani investitori u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari