Opoziciono poštenje 1

Opozicija u rasulu, glavna je tabloidna teza nakon što je Saša Janković objavio da neće na beogradskim izborima nastupiti sa DS Dragana Šutanovca.

Tabloidna, jer je odnos uzroka i posledice namešten po slobodnoj volji i interesu, a ne po realnom sledu. Jer, Janković nije napravio rasulo, on je samo njegova posledica. Da je politički sistem u krizi to vide svi, ali grešku vide u antisistemskim pojavama – u građanskim pokretima. Glavni elementi sistema – političke partije su te koje su grešile i greše, ali bože moj, to je demokratija. Malo će se popraviti, osvežiti novim ljudima i idejama, ujediniće se u kolone. I šta? Promeniće vlast Vučićeve SNS na izborima?

Tome se najviše smeje i sam Vučić, ako se pažljivo pogledaju njegova rijaliti gostovanja na srećnim i ružičastim televizijama. Jer, on veruje da najbolje poznaje dušu i svest srpskog birača. A taj birač za višepartijski sistem kao takav ne haje mnogo, njemu su se izređali na vlasti dosad svi – i patriotske crveno-crne koalicije, i DOS, i evropski postdosisti… I tom biraču su svi isti. Jer stvarnost je ista – građanin na svoj novac koji daje državi, i na socijalnu, spoljnu i komunalnu politiku te države, nema nikakav uticaj. On je i dalje na ivici socijalne propasti, živi u sve većem komunalnom neredu, i na ivici stalnog ratnog stanja sa susednim narodima, i u strahu od poteza veliki sila SAD i Rusije.

Srbija nije zemlja gde vam je stranka u dva mandata u vlasti, pa u mandat u opoziciji, pa opet u vlasti, iz jednostavnog razloga što se u kampanji obećava totalni preobražaj. Kako se taj totalni preobražaj ne dešava, tako ni nema nazad. I zato, nije čudo što je rejting DS takav kakav je, i što glasovi mogu doći jedino sa ličnošću koja nije iz te stranke. I što je glavni zadatak kako podesiti kampanju da birači opet poveruju da neka ličnost može da donese totalni preokret. Istog trenutka kada ih je napustio Janković, DS se pozvala na Sretu Malinovića i njegov vojnički integritet.

Janković je pošteno rekao da on na sledećim beogradskim izborima neće više u tu igru. Da li će takav pristup doneti glasove, videćemo. Za sada donosi veliku pažnju javnosti i medija i to gotovo u meri, kakvu ume da proizvede Vučić, onda kada to nije radio veštački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari