Političarima u zemljama bivše Jugoslavije je zajednička krvava prošlost i neizvesna budućnost izvor nepresušne inspiracije.

Ipak, teško da je Bakir Izetbegović u intervju za Dojče vele imao bilo kakvu nameru da lansira najnoviju krizu u odnosima Sarajeva i Beograda. Pre će biti da je hteo da publici u BiH, ali i zvaničnom Berlinu pošalje odgovarajuće poruke. Kada je izgovorio da se nada da će jednog dana BiH priznati nezavisnost Kosova, to je trebalo da bude izjava tipa da ćemo svi jednog dana biti srećni u EU kojoj težimo. Ali, u Beogradu je u tom trenutku bio drugačiji politički momenat. Jer, predsednik Vučić spremao se na put u Brisel, da se vidi sa Federikom Mogerini i da govori u sedištu NATO. Dva dana kasnije, kako je najavio, njegova SNS treba da odluči o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji.

I zato je Izetbegovićeva izjava namestila Vučiću zgodnu priliku da stalno prisutnu političku dramu u Beogradu kojom drži pažnju političke scene digne na viši nivo. Iako su slične izjave davali i drugi zvaničnici BiH, iskrivljena verzija Izetbegovićevog odgovora prožeta najekstremnijim laganjem poput „Bakir bi opet da kolje“, završila je na naslovnim stranama svih vodećih tabloida u Srbiji. Zakazana je i prva Sednica saveta za nacionalnu bezbednost od kako je pre desetak dana Vučić prestao da formalno bude i sekretar tog tela, pa sada može da bude samo predsedavajući. Odlazak u NATO „dobio“ je auru suptilne patriotske borbe sa pritajenim silama zla. Naduvana su jedra za parlamentarnu kampanju ako je bude, i pripremljen novi zaplet za antiklimaks – odnosno epizodu u kojoj Vučić smiruje situaciju. U tu svrhu su lagali i ozbiljni mediji tvrdeći da su tri člana Predsedništvo BiH prihvatila poziv da posete Beograd 6. i 7. decembra. Samo što je Danas četiri dana pre objavio vest da je 6. decembra poseta zakazana, a dan ranije da neće biti otkazana zbog oštrih reagovanja u na Izetbegovićev intervju.

Sad da neko pita Vučića šta mu sve to treba, verovatno bi dobio isti neverovatno banalan odgovor kao i kad se pitaju urednici tabloida zašto na naslovnim stranama iz dana u dan objavljuju priču o ubijenoj folk pevačici – to narod voli i to „kupuje“, odnosno tako se pridobijaju glasači. Skora presuda Ratku Mladiću ne znači da je drama potrošena i da se neće igrati u punom kapacitetu i 22. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari