Za i protiv Đilasa 1

Povratak u politiku nekadašnjeg gradonačelnika Beograda i lidera DS – uzgred titula “bivši lider Demokratske stranke” postala je brojna na političkoj sceni Srbije – uzburkao je duhove.

Tačnije, iako je Đilas samo najavio povratak u politiku izjavom da će se kandidovati na predstojećim beogradskim izborima, politička javnost je odreagovala žestoko. Naročitu ostrašćenost ispoljili su predstavnici vladajuće koalicije, moguće i da nadomeste prazninu koju je – svojom međunarodnom turnejom – njihov lider Aleksandar Vučić ostavio u glavnim medijima. Posebno oštri bili su i komentari na društvenim mrežama, koji su proizvodili utisak i da je opoziciona scena podeljena po pitanju za i protiv Đilasa kao budućeg glavnog protivkandidata vlasti.

To što postoji tolika potreba da se zauzme stav, u ovom trenutku njemu može biti dobar početak za kampanju. Ali, to je ipak samo početak. U novinskom intervjuu kojim se “vratio” na političku scenu, Đilas je ponudio skicu svoje platforme, koja se može podvesti pod “uhvati sve” – i malo socijaldemokratije (trudnice, deca, knjige) i malo odbrane javnog interesa (preispitaćemo ugovor o Beogradu na vodi) i malo resantimana borbe protiv Miloševića (“nisam mislio da je moguće da imamo goru vlast od Miloševićeve“).

I naravno, malo demagogije – “garantujem svojom imovinom da ću obećanja ispuniti u 12 meseci”. U šali bi se moglo dodati da u to spada i DS budući da mu bivša stranka još duguje za kampanju iz 2014. To je godina, podsetimo, vrha rasta popularnosti Vučića, kada je na gradskim izborima Đilas osvojio duplo više nego DS.

U nastavku koji sledi – grupisanje stranaka i pokreta koji će podržati Đilasovu kandidaturu kao takođe deo kampanje za Beograd, pokazaće se da li je bivši gradonačelnik u stanju da proizvede referendumsku atmosferu. A to je da se glasanje za i protiv njega doživljava kao glasanje za i protiv Vučićeve vlasti i načina vođenja prestonice.

Naprednjaci će i dalje nastojati da Đilasa prikažu kao zlog momka dosističke vlasti, skrivajući time da su oni već pun mandat vladari Beograda a i Srbije. I da su, ukoliko postoje dokazi za to što tvrde, oni najodgovorniji za Đilasov povratak, budući da nisu postupili prema tim dokazima i podneli prijave za procesuiranje. Ili su nesposobni, ili neodgovorni ili lažno kalkulišu, sve to mogu biti njihove slabe tačke izložene kritici Đilasovog bloka.

Osim, ako se u Srbiji, a to nikada ne treba isključiti, dogodi neki obrt, pa se iznenada SNS i njeno rukovodstvo uhvate ponovo vanrednih parlamentarnih izbora, kao načina da povuku svoju beogradsku listu. I kao načina da sačuvaju svoje profitabilne beogradske projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari