Braničevo

Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 0.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

18/04/2013 19:01 | Beograd

Knjiga Dva veka vojske u Braničevu

Autor: Z. V.

Beograd - Povodom Dana Vojske Srbije, koji se obeležava 23. aprila, na dan kada je 1815. godine u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Turske vlasti, u Svečanoj sali Doma vojske predstavljena je knjiga „Dva veka vojske u Braničevu“. Autori knjige su pukovnik mr Milivoje Pajović, načelnik Centra za mirovne operacije i mr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

Istoričari dr Mile Bjelajac i dr Bojan Dimitrijević, složili su se da je malo krajeva u Srbiji koji mogu da se podiče ovakvim delom, i da je monografija - knjiga za primer, koja svedoči o vojnim iskušenjima na tim prostorima tokom dva veka. Direktor Medija centra „Odbrana“, potpukovnik Slavoljub Marković rekao je da knjiga spada u red najznačajnijih naslova objavljenih u 2012/2013. godini u toj izdavačkoj kući. Ovo je mali praznik u susret velikom, a to je Dan Vojske Srbije, naglasio je potpukovnik Marković.

Smatram da će ova studija na izvestan način još više okupiti struku u Srbiji i doprineti kulturnim integracijama i življim duhovnim komunikacijama na evropskom području, naglasila je autorka mr Jasmina Nikolić.

Autor monografije, pukovnik mr Milivoje Pajović, kazao je da knjiga ima cilj da izazove trud i probudi misao da se u svakom garnozonu, na ovakav način, utvrdi i utemelji sećanje i spomen na heroje prošlih i naših dana. Autori knjige „Dva veka vojske u Braničevu“ zahvalili su se svim saradnicima koji su prepoznali njihovu želju i pomogli publikovanje prikupljene arhivske građe, jer knjiga treba da bude riznica sećanja na sve prethodne jedinice iz garnizona Požarevac.

Svečanost je upotpunjena sa nekoliko vojničkih kompozicija u izvođenju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)