Opština Kučevo učestvovala je na devetom međunarodnom sajmu etno hrane i pića koji je završen proteklog vikenda u Beogradu. Pored 400 domaćih i stranih izlagača sa oko hiljadu pet stotina tradicionalnih proizvoda iz kategorije mesa, sireva, džemova, meda, vina, rakija i ostalih gastronomskih specijaliteta, opština Kučevo učestvovala je po drugi put u okviru zajedničkog nastupa u organizaciji Regionalne privredne komore Požarevac.


Kučevljani su imali priliku da pred Beograđanima i drugim posetiocima sajma, pokažu sve svoje specijalitete, od homoljskog meda, prehrambenih proizvoda i peciva, čuvenog kravljeg, ovčijeg i kozjeg sira, pa do šumskih proizvoda. -Naši specijaliteti su nadaleko poznati jer smo mi kraj sa nekoliko brendova. Pored homoljskog meda i prozvoda od meda, ovčijeg i kravljeg sira, sada imamo i mnogo traženi kozji sir sa farme koza iz Duboke. Takođe, imamo vredne domaćine i zdravu hranu i sa nekoliko hiljade registrovanih poljoprivrednih domaćinstava predstavljamo područje koje se visoko kotira i očekujem da ćemo u ovoj oblasti, uz poboljšanje marketinga i dizajna, biti sve poznatiji na brojnim tržištima. Ove godine formirana su i dva udruženja voćara i povrtara u Neresnici i Voluji što će doprineti većoj proizvodnji voća i povrća u ovom kraju, izjavio je rukovodilac odeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opštine Kučevo, Ljubomir Mišić. Tradicionalni proizvodi od mleka, konditorski proizvodi, vina od kupine, homoljski med, rakija i pekarski proizvodi samo su neki od tradicionalnih proizvoda kojima su se u izlagačkom delu pod pokroviteljstvom lokalne samouprave predstavili kučevački proizvođači. -Posedujem zasade maline i kupine na površini od 90 ari i godišnje proizvedem oko četiri tone ovog voća od kojih moje domaćinstvo proizvodi razne džemove, kupinovo vino i razne sokove, a veći deo prodamo odmah posle berbe, kaže proizvođač i član Udruženja voćara iz Neresnice, Siniša Maranović.

Proizvođač voća i povrća kao i prerađevina od voća Dejan Jovanović iz Voluje koji je i član Udruženja voćara i povrtara iz ovog mesta kaže da je bio cilj formiranja udruženja proširenje zasada voća i povrća, unapređenje proizvodnje i finalizacija proizvoda od jagoda, kupina, malina i šljiva. Svojim učešćem na ovogodišnjem sajmu etno-hrane i pića proizvođač kozjeg sira Slobodanka Spasojević iz Duboke bila je zadovoljna i zahvalna je opštini Kučevo što joj omogućila da posetiocima sajma predstavi svoj brend proizvoda od kozjeg mleka. Slobodanka Spasojevic proizvođač kozjeg sira iz Duboke

Imala sam priliku da budem učesnik najveće smotre tradicionalnih proizvoda, namenjenih tržištu Srbije i Evrope. Zadovoljna sam koliko je bilo zainteresovanih kupaca za moje prozvede od kozjeg mleka kao što su razni sirevi sa ukusom pečurke vrganj, belog luka ili livadskih trava i peršuna, kaže jedna od poznatih proizvođača kozjeg sira u opštini Kučevo Slobodanka Spasojević. – Prema njenim rečima, to je manifestacija, koja čuva ono što nas čini posebnim – tradiciju i kulturni identitet. Ona je rekla da se u poslednjih nekoliko godina beleži rast tražnje za njenim autentičnim proizvodima i dodala da njena porodica može da iskoristi ovaj trend. Planira da od naredne godine počne sa proizvodnjom kozjeg sira iz jareće kože. Ovaj proizvod u vidu krem sira proizvodi se u Crnoj Gori i jedan je od brendova ove zemlje.

Država svim svojim raspoloživim resursima pruža podršku malim proizvođačima tradicionalnih proizvoda nastojeći da ih sistemskim merama motiviše na to da cenama i kvalitetom postanu konkurentni na tržištu. Poljoprivreda i proizvodnja hrane su izuzetno značajne oblasti, a proizvođači iz opštine Kučevo pored tradicije i prirodnih prednosti, poseduju i znanje, volju i iskustvo za unapređenje svog poslovanja. Na sajmu su bili izloženi proizvodi karakteristični za uža geografska područja, najčešće ručne izrade od organski gajenih sirovina koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenoj količini za tržište, što su takozvani nacionalni specijaliteti. Takođe, bili su predstavljeni i proizvođači opreme za proizvodnju i čuvanje etno hrane i pića, kao i akreditovane laboratorije za testiranje kvaliteta hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari