Site name

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u 11 sati na snagu stupilo primirje, u svetu se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

1

Piše: Danas Online

Beograd 11. novembar 2016. 10:50

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, položio je na Novom groblju venac kod spomen kosturnice branilaca Beograda.

Ceremoniji, na kojoj je intonirana himna i ostata pošta minutpm ćutanja, prisustvovali su i ministar za rad zapošljavane boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar odbrane Zoran Đorđević.
Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, u Srbiji se obeležava od 2012. godine kao državni praznik. Tog dana, sile Antante i Nemačka, posle višemesečnih tajnih pregovora u jednom železničkom vagonu na zabačenoj pruzi u šumi Kompijenj, u Francuskoj, potpisale su primirje.

Taj dan se danas obeležava u celoj Evropi, zemlje Komonvelta ga obeležavaju kao Dan sećanja, a Amerikanci kao Dan veterana. U Francuskoj, na primer, odaje se pošta i vojnicima poginulim u Drugom svetskom ratu, ali i u novijim sukobima.

Kristin Moro,ambasadorka Francuske u Srbiji, kaže da svi gradovi i sva sela obeležavaju 11. novembar i svi se sećaju svojih mrtvih.

"U svakom selu ćete naći spomenik posvećen tim žrtvama. Svečanostima prisustvuju vojne i civilne vlasti, nekadašnji ratnici ali i građani. U obavezi smo da prenesemo mladima to sećanje jer i danas treba da smo večno zahvalni žrtvama i da budemo svesni da će, nažalost, uvek biti potrebe da žrtvujemo svoj život za svoju domovinu", rekla je ambasadorka Moro.

Srbija Dan primirja obeležava od 2012. godine. Prethodno, taj datum se u Srbiji obeležavao od 1919. godine, sve do početka Drugog svetskog rata. 

Ono što se promenilo u odnosu na period neposredno posle rata jeste to što se danas odaje pošta žrtvama i na pobedničkoj i na gubitničkoj strani.

"Za istorijske neprijatelje, kao što su bile, na primer, Francuska i Nemačka, bitka kao što je Verdenska, čiju stogodišnjicu obeležavamo ove godine, postala je simbol pomirenja. Treba da se setimo slike kancelara Kola i predsednika Miterana koji su s rukom u ruci obeleželi stradanje u Verdenskoj bici. U toj bici je bilo 700.000 žrtava, ravnopravo i na francuskoj i na nemačkoj strani", rekla je ambasadorka Moro.

Od 1914. do 1918. godine poginulo između 15 i 20 miliona ljudi. Tokom Prvog svetskog rata, Srbija je izgubila trećinu stanovništa. Primirje koje je potpisano 11. novembra bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Matija Soskic

12. novembar 2016.

Srbija kao sve zapadne zemlje treba da slavi "Dan secanja" na sve one koji su dali zivote za svoju zemlju a ne dan primirja.