Site name

Zbog fotografije nastradalog u bombardovanju RTS-a na "zidu plača" njegova majka na meti predsednika Udruženja porodica stradalih na KiM

Stojanović: Spasić mi je rekao da sam NATO plaćenik

* Spasić: Rekao sam joj da njen sin nije ni bolji ni gori od svih ostalih žrtava

Žanka Stojanović, majka Nebojše Stojanovića, radnika RTS-a nastradalog u NATO bombardovanju 1999. godine, za Danas kaže kako su je pretnje, uznemiravanje, i optužbe da je NATO plaćenik dočekale kao odgovor na molbu da se fotografija njenog sina ukloni sa tzv. "zida plača" ispred Doma Narodne skupštine.

6

Piše: A. Popović - V. Jeremić

Beograd 19. april 2017. 14:00

Foto: Medija centar

Stojanović objašnjava da saglasnost da se fotografija njenog sina na ovaj način koristi nikad nije dala, već da je Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, tu sliku pribavio sa RTS-a, a da je ona izričito naglasila da ne želi da se lik njenog sina nađe na panou ispred Skupštine.

- Na dan obeležavanja godišnjice od početka rata obavestio me je brat jednog od poginulih da je Sima tražio sliku od RTS-a da stavi na taj zid plača, kako ga on zove. Mi se nismo složili i kada sam mu tako i rekla, mislila sam da će on to ispoštovati - priseća se ona. Iznenađenje ju je zateklo kada je tokom vikenda prošla pored tog panoa i među licima nastradalih ugledala i svog sina, a onda ju je i kiša iznenadila.

- Kada je krenula da pada kiša, shvatila sam da mog sina na tom panou sad i nevreme ponovo ubija - prepričava Žanka već vrlo potresena, i dodaje da se požalila prijatelju, reditelju Janku Baljaku, koji je njenu priču objavio na Tviteru. Nakon toga obratio joj se i Sima Spasić, kako ona navodi, sa optužbama da je "najgora majka" i NATO plaćenik.

- Rekao mi je da će mene moj sin proklinjati zato što ne dam sliku, a onda i da će preko slike staviti nalepnicu NATO. Ja sam pokušala da ga urazumim a on je odgovorio da sam jedina od 2.000 majki koja ne da sliku, e pa neka sam i jedina, to je moje pravo, i moja želja - izričita je u svojoj odluci Stojanović, uz objašnjenje da takav pano ne odaje zasluženu poštu nastradalima jer može svako da ga pocepa, pljune...

- Nemam reči da okarakterišem takav način izlaganja fotografija jer se zna gde slika može stajati, eventualno na nekom spomeniku - ukazuje ona i navodi kao primer inicijativu Ministarstva odbrane, koje joj se obratilo za saglasnost početkom ove godine, da se počast njenom sinu oda na spomeniku koji će oni podići.

Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, za Danas navodi da će čim dođe u Beograd prelepiti fotografiju Nebojše Stojanovića.

- Žanki Stojanović je Nataša Kandić dala zadatak da obezvredi naš projekat. Nije humano da to traži, pošto je to jedini način da primoramo državu da podigne spomenik svim žrtvama - navodi Spasić.

On je potvrdio da je sliku postavio bez dozvole Žanke Stojanović, pošto nije uspeo da je kontaktira. Svi ostali roditelji žrtava su, navodi Spasić, dali saglasnost da se slike postave. Nakon što je saznao da se ona protivi, pokušao je da je razuveri.

- Rekao sam joj da njen sin nije ni bolji ni gori od svih ostalih žrtava, kao i da ona nije ni bolja ni gora majka od svih ostalih majki. Ja sam nju slušao kako u više navrata priča da je Milošević kriv za bombardovanje, a nije ni spomenula NATO zlikovce. Kad prelepim sliku, njoj će biti više krivo nego nama - kaže Spasić.

Strah od novog napada

Majka nastradalog radnika RTS-a kroz razgovor se priseća da ovo nije prvi put da je Spasić napadne, jer je 2009. godine sreo na aerodromu u Tivtu, optužujući je da je "oterala Milanovića na robiju". Zbog burne istorije njihovih susreta, ona se boji da joj je i bezbednost ugrožena. "On je napadan i ja očekujem da će napraviti haos. Plašim se da bi mogao da nas napadne na konferenciji povodom 18 godina od bombardovanja. Ja od njega očekujem napad na svakom mestu", uznemireno objašnjava Žanka Stojanović.

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Konje

19. april 2017.

Mi, Srbi, kao da smo u onoj staroj TV seriji "Zona sumraka". Kod nas je sve kontra. Siledzija"humanitarac", vredja stariju zenu, majku poginulog.......................BRATEEEE!!!! Dodje mi da odem na Nerno Odelenje, da odmorim 7-8 god. dok prodje ovo ludilo.

marko

19. april 2017.

Još uvek se povlače Miloševićevi zli repovi.

goran

19. april 2017.

G. Stojanović, dotični je po zanimanju SRBIN a takvi uvek znaju šta je najbolje i najpametnije za vas mene, nas, državu, društvo... I svi koji se ne slože sa njim (na žalost ima ih mnogo) su, šta drugo, nego nato plaćenik. Tako da..... SRBIJOOOOOOO

Goga

19. april 2017.

Gospodjo, cast je imati majku kakva ste Vi. Majka hrabrost.

Mirko

19. april 2017.

Ko razume, shvatice ...

sremica

22. april 2017.

Mi nikako da se rešimo ovih radikala, skoro tri decenije! Šta je to u našim glavama kad nismo u stanju da im se odupremo i da ih pošaljemo tamo gde im je mesto?