Site name

Nakon kritika dela javnosti na obrazovne pakete Ministarstva prosvete i Incest trauma centra

Ministarstvo koriguje osporene publikacije o seksualnom nasilju

* Obrazovni paketi su danima na udaru kritika dela javnosti, koja tvrdi da se njima na mala vrata uvodi seksualno obrazovanje u obdaništa i škole

Pod pritiskom dela javnosti Ministarstvo prosvete odlučilo je da povuče iz upotrebe obrazovne pakete za učenje o temi seksualnog nasilja nad decom, koji su ranije prosleđeni predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

3

Piše: V. Andrić

Beograd 20. april 2017. 11:45

"Nakon analize materijala od strane stručnih službi Ministarstva donet je zaključak da se obrazovni paketi koriguju kako bi se prilagodili uzrastu dece i kulturi i tradiciji naroda koji žive na teritoriji Srbije. Nakon toga, obrazovni paketi će biti prosleđeni školama kao pomoćno sredstvo pripreme za rad sa decom", rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

Obrazovni paketi su danima na udaru kritika dela javnosti, koja tvrdi da se njima na mala vrata uvodi seksualno obrazovanje u obdaništa i škole, praćeno podstrekivanjem dece na homoseksualne odnose, da su sadržaji obrazovnih paketa neprimereni uzrastu dece i učenika, suprotni našoj tradiciji, da zadiru u porodične odnose...

Posebno je apostrofiran deo iz priručnika za predškolske ustanove, namenjen deci od tri do pet godina, u kojem se, po mišljenju kritičara, pojam dodirivanja koristi prvenstveno u seksualnom smislu. Sporan je i deo priručnika za učenike osnovnih i srednjih škola koji nosi naziv "Sve što ste oduvek želeli da saznate o seksualnosti, a niste imali prilike da pitate", u kojem se objašnjava šta je i kako se koristi ženski kondom, da li je masturbacija štetna, kakav je osećaj pri orgazmu, opisuje se francuski poljubac, šta je oralni i analni seks... Kritičari negoduju što se teme koje nemaju veze sa seksualnim nasiljem nalaze u ovoj publikaciji, dok autori objašnjavaju da je pomenuto poglavlje nastalo na preporuku nastavnica biologije, a da su najčešće postavljena pitanja prikupljena od učenika i učenica sedmog i osmog razreda.

Obrazovni paketi su nastali kao proizvod prve Nacionalne studije o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u našoj zemlji, rađene tokom školske 2014/2015. godine. Ona je pokazala veoma zabrinjavajuće podatke da na uzrastu od 10 do 18 godina u svakom školskom odeljenju u Srbiji postoje četiri deteta koja su preživela određeni vid seksualnog nasilja, a da od dve trećine dece koja ispričaju odraslima šta im se dogodilo, više od polovine odraslih ne preduzme ništa.

Naš list je nekoliko puta pokušao da nađe sagovornike u Ministarstvu prosvete i Incest trauma centru, koji su zajednički pripremili obrazovne pakete, ali niko nije bio raspoložen za razgovor.
Umesto toga iz Ministarstva nam je prosleđen odgovor u kojem se, pored informacije da će obrazovni paketi biti korigovani, navodi da smo svedoci raznih oblika nasilja nad decom, incesta, pedofilije, sve većeg broja maloletničkih trudnoća, prekida trudnoća sa trajnim posledicama, te da se kad se govori o obrazovnim paketima mora imati u vidu važnost njihovog cilja, a to je prevencija i zaštita dece od nasilja.

"Obrazovni paketi koje je Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije prosledila školama predstavljaju predlog pomoćnog materijala za rad nastavnika i vaspitača. Reč je o materijalima koji su prisutni u evropskim obrazovnim sistemima, i utemeljeni su u sve ono što je Republika Srbija potvrdila potpisivanjem Konvencije Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja dece, i što je preuzela kao obavezu na osnovu odredbi 'Lanzarot' konvencije", navode u Ministarstvu prosvete.

USPRS: Neprimeren postupak

Juče se saopštenjem oglasila i Unija sindikata prosvetnih radnika, koja tvrdi da je uvođenje seksualnog vaspitanja pod vidom borbe protiv seksualnog nasilja neprimeren postupak Ministarstva prosvete. Unija je zatražila hitno uklanjanje obrazovnih paketa iz našeg školskog sistema i otvaranje javne rasprave u koju će biti uključeni sindikati, Nacionalni prosvetni savet i pojedinci koji se ovom temom bave.


povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Roditelj

21. april 2017.

Kako nema odgovornih ? Ako su ispravni i čisti a nisu, gde se dedoše najgrlatije zagovornice ovog sramnog pokušaja da se na jedan perfidan način ova lakrdija ugura u školske programe !? Jedna od njih je na Pinku u sav glas zastupala svoj projekat, mislim na gospođu Biljanu Lajović iz ministarstva !

sasa

22. april 2017.

Odgovorni? Nista? Toliko o pravnoj drzavi...

dr Ivan Videnović

22. april 2017.

Naravno, leva liberalna agenda ne bi bilo toliko moćna i dominantna u svetu danas kada ne bi odgovorila na ovakav izazov: pritisak stručne javnosti i roditelja je doveo do povlačenja spornih obrazovnih paketa o seksualnom nasilju, namenjenih školiskim programima uzrasta dece od 3 do 18 godina. Dominacija levo liberalnih ideoloških normi već ima za poželjnu posledicu oduzimanje dece u nekim skandinavskim zemljama od roditelja (najčešće ruskh emigranata izbeglih od putinizma), jer po oceni lokalnih porodičnih komesara pokazuju preteranu količinu ljubavi i vezanosti za svoju decu. I sad se tu opet nešto mala i beznačajna Srbijica koprca protiv tako moćnog ideološkog biča. I upotrebljeno oružje je već viđeno – etiketiranje i difamacija. Isto oružje liberalne levice, umesto razumne debate, je već pokazalo razrornu autodestruktivnu moć u jačanju i pobedi Brexita i antipolitike u SAD. U ovom slučaju, sve što je podiglo svoj glas protiv obrazovnih paketa o seksualnom nasilju u školama je proglašeno za zasnovano na pisanju tabloida i kao takvo je bevredno i treš. Nije tačno. Ovim problemom se u poslednjih nekoliko dana bavi RELEVANTNA stručna javnost. Oglasili su se dr Miša Đurković u Politici, dr Zoran Milivojević, psihoterapeut, Unija sindikta prosvetnih radnika istaknuti i višestruko nagrađivani prosvetni radnici. Oni dakle imaju jasan legiimitet da o ponuđenom rešenju iznesu mišljenje. Šta je logički problem? Tačno, seksualno nasilje postoji, u porodici i van nje. Postoje takođe i deca čiji su roditelji ili starija braća i sestre narkomani. Da li treba onda SVOJ deci, SVIH uzrasta, objašnjavati razliku između brašna i kokaina, vakcine i dopa, aspirina i LSD-a? Postoje i deca čiji su ukućani kriminalci. Hoćemo li svoj deci u detalje objašnjavati šta su i kako izgledaju krvni delikti, ubistva, silovanja, razbojništva. Poenta je: da – devijacije u porodicama postoje u nekom, uglavnom maginalnom broju slučajeva, ali zbog toga ne treba izlagati decu detaljnim znanjima o devijantnim ponašanjima, a pogotovo u uzrastu u kome ona nisu u stanju da obično ponašanje i taktilnu roditeljsku nežnost koja im je potrebna za normalan i zdrav razvoj, jasno razlikuju od pojava kojima ih podučavaju ovi priručnici. Na kraju, cenjena komentatorka Vremena ne nudi odgovore na uznemirujuća pitanja – npr. da li je tačno da jedna od autorki, koja je i direktor NVO Incest Trauma Centar, nema nikakvo formalno obrazovanje za pripremu ovakvih priručnika, tj, da ima završenu srednju školu? Da li je takođe tačno da su autorke priručnika aktivistiknje LABRIS-a, organizacije za zaštitu prava lezbijki? Kakva je to i otkuda uopšte ikakava korelacija između pomaganja žrtvama seksualnog nasilja u porodici i gej aktivizma? Nije li ovde očigledan sukob interesa iz koga proističe jedna od teza iz priručnika da je porodica (klasična, konvencionalna) mesto gde se najčešće događa seksualno nasilje i gde stoga deci i preti najveća opasnost?