Vesna Mališić: Patološka poplava laži 1

Došli smo do momenta kada domaća javnost više ne može da razazna istinu od laži, izjavila je FoNetu urednica nedeljnika NIN Vesna Mališić i ukazala na patološku situaciju sa poplavom laži i ogromnu buku u kojoj nije moguće razložno razgovarati.

Kada je pre godinu i pod dana Oksfordski rečnik stavio postistinu kao ključnu reč te godine, razmišljala sam da smo mi tom fenomenu već dali svoj doprinos, ocenila je Mališić. Ona smatra da je priča o postistini u srpskom političkom društvu doživela „malignu i patološku verziju“, jer „mi nemamo istinu, imamo laž kao istinu“.

Kada govorimo o lažnim vestima, mi govorimo o uspostavljanju laži kao istine. Došli smo do trenutka kada naša javnost više ne može da razazna istinu od laži. To je, čini mi se, patološki trenutak u kome mi živimo i u kome je politika sva od lažnih vesti, objasnila je Mališić.

U Srbiji se čitava politika gradi na lažnim vestima, predočila je ona i to ilustrovala pričom o tome da je Srbija uspešna na svim poljima i da njena ekonomija napreduje kao nijedna u regionu.

A onda premijerka u nekoj kratkoj vesti kaže da će privredni rast biti dva odsto, a ne, kao što je predsednik rekao, tri ili više odsto, napomenula je Mališić.

U Srbiji se vlada lažnim vestima, koje su postale put do birača, konstatovala je Mališić, koja smatra da je najgore to što su mediji postali instrument za proizvodnju i transmisiju lažnih vesti. „Oni čine tu najgoru stvar, oni koji bi trebalo da se bore za istinu. Oni su, u stvari, centar proizvodnje i predstavljanja lažnih vesti“, precizirala je Mališić i naglasila da se na svakoj temi, na osnovu laži, može proizvoditi nova stvarnost.

Pogledajte kako se serijom lažnih vesti ruše politički neistomišljenici. Još je gore što poslanici, ministri i predsednik krše zakon, nepoštovanjem pretpostavke nevisnosti, rekla je Mališić. Ona je napomenula i da u Srbiji razni spin doktori, koji se nazivaju analitičari, razrađuju lažne vesti i objašnjavaju ih javnosti.

Stvoren je čitav sistem, objasnila je Mališić i dodala da su se novinarska udruženja, nažalost, svela na pisanje saopštenja koja se nikoga ne tiču. U krajnjoj liniji, vidimo i sa kakvim lažnim vestima se diskredituje predsednik Nezavisnog udruženja novinara, ilustrovala je Mališić.

Ona je ocenila i da regulatornim telima prolaze „neverovatne stvari, a da ona ne reaguju“, jer su poslušna vlastima i ne interesuje ih istina, nego opstanak. To je jedan od razloga zašto imamo televizije koje su napravljene tako da se samo bave lažnim vestima i spinovanjima. Imamo i tabloide koji se samo time bave, ukazala je Mališić.

Prema njenom stavu, i politika je, kao struka, postala tabloidna, jer se zasniva na spinovanjima, lažnim vestima i diskvalifikacijama. Istina nema kanale kroz koje može da se probije. Ona danas živi u nekoliko nedeljnika, eventualno u nekim portalima, ali ne živi u ključnim medijima, a naročito je nema u komercijalnim medijima, koji se pokazuju kao najbolja poluga svake vlasti, rekla je Mališić.

Prema njenoj oceni, civilno društvo i nevladine organizacije, koje su nekada mnogo uticale na to da se istina o brojnim temama probije u javnost, danas nemaju prostor za delovanje. Ako na televizijama ukinete drugačije mišljenje, ako isključite dijalog, sem takozvanog odobrenog dijaloga, i ako nema načina da kažete bilo šta, a da se ne suočite sa užasnom diskvalifikacijom i napadom kroz tabloide i medije, onda nema pretpostavke da se istina čuje, upozorila je Mališić.

Ona smatra da se istina, ipak, širi kroz društvene mreže i veruje da se put lakše nalazi kada se stiša buka, ali napominje da vlast to zna i zato podiže stravičnu buku da se ne se istina ne bi čula.

Mališić je podsetila i da je prvi čovek aktuelne vlasti u početku nastupio sa tezom da bi društvo trebalo da se menja na bolje i da je to izgledalo kao parafraza onoga što je istinski radio Zoran Đinđić, ali da je, umesto toga, samo učvrstio sve tabloidne i banalne strategije opstanka na vlasti.

Umesto da se menjamo ka razumevanju i dijalogu, imamo patološku situaciju sa poplavom laži i ogromnu buku u kojoj nije moguće razložno razgovarati. U toj atmosferi može da se vlada samo čvrstom rukom, zaključila je Mališić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari