Site name

Nagrada NALED-a

Zorana Mihajlović - Reformator godine

Ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorani Mihajlović uručena je nagrada "Reformator 2016" koju dodeljuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) za sprovedenu reformu decenije – uvođenje elektronske građevinske dozvole.

5

Piše: Danas Online

Beograd 10. februar 2017. 14:48

Foto: NALED

Mihajlović, koja je nagradu za reformatora godine dobila i za 2014. godinu, istakla je posle uručenja priznanja da je za decenijske reforme veoma zaslužan tim koji vodi, a sa kojim je svakodnevno radila kako bi Srbija održala korak sa zemljama iz okruženja, prenosi agencija Beta.

"Reformator za decenijske reforme jeste tim fantastičnih ljudi, odličnih stručnjaka, tim posvećenih, odgovornih i strastvenih ljudi sa kojima radim. I za to im hvala", poručila je Mihajlovićeva, navodeći da bez njenog tima "ne bi bilo moguće videti Srbiju u top 10 reformatora sveta – a Srbija to danas jeste".

Pre dve godine, podsetila je, Srbija je na Duing biznis listi Svetske banke po kriterijumu dobijanja građevinskih dozvola bila na gotovo poslednjem, 186. mestu, a sada je na 36. poziciji. "Za manje od dve godine pretekli smo 150 zemalja sveta", istakla je Mihajlović i zahvalila NALED-u, kao pouzdanom partneru njenog ministarstva u sprovođenju reformi.

Kako se navodi u izveštaju Bete, Mihajlović je naglasila da se sada na građevinske dozvole u Srbiji čeka u proseku pet dana, a nekad se čekalo nekoliko godina.

Ona je zahvalila i ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Švajcarske i Evropske unije na pomoći u prenošenju znanja i iskustva koji su omogućili da Srbija brže napreduje.

"Hvala vam što vam nikada nije bilo teško da nas ohrabrite i pomognete nam. Iskreno verujem da biznis, isto kao i religija, ima moć da promeni svet. Mi menjamo ambijent, menjamo svoju zemlju, menjamo svet za sve one koji dolaze, za buduće generacije prema kojima imamo dužnost i obavezu da im ostavimo razvijeno i moderno društvo", rekla je ministarka.

Specijalno priznanje za doprinos unapređenju poslovnog ambijenta i pozicije Srbije na Doing business listi dobio je direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović. Subotica je nagrađena kao najuspešniji grad u izdavanju e-dozvola, a Malo Crniće kao najuspešnija opština dok je opština Brus zabeležila najveći napredak u efikasnosti izdavanja dozvola. Za doprinos kvalitetnom izveštavanju o ekonomskim reformama priznanja su zaslužili urednica TV Pink Tatjana Spalević, novinarka RTS-a Tamara Tankosić i novinar RTV-a Borislav Despotović.

Na skupu je predstavljeno deveto izdanje Sive knjige propisa u kojoj NALED daje 100 preporuka i rešenja za otklanjanje birokratskih prepreka poslovanju, među kojima su 22 nova predloga i 63 procedure koje još čekaju na rešavanje. Najviše preporuka u nadležnosti je ministarstava finansija i zdravlja, dok privreda sve češće ukazuje i na procedure čije rešavanje zahteva saradnju više ministarstava.

Među ključnim preporukama novog izdanja Sive knjige izdvajaju se predlozi za smanjenje poreza i doprinosa na najniže zarade i uvođenje progresivnosti oporezivanja, reformu parafiskala, uvođenje elektronskih servisa za prijavu sezonskih radnika, ujednačavanje kriterijuma za oporezivanje paušalaca, čuvanje poslovne dokumentacije u elektronskom obliku i pojednostavljivanje ostvarivanja prava na porodi ljsku naknadu.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Vladimir

10. februar 2017.

A pronevere u koidorima Srbije od 25.000.000 miliona evra u 2016 . godini ..!!!

Prazilukovićka!

10. februar 2017.

Zemljo,tuzlakozumuzla!

Penzioner EPS-a

10. februar 2017.

A reformator u energetici,solarnoj elektrani od1000MW oko koje se vodi odštetni zahtev pred arbitražnim sudom u Londonu?Što ta gospođa ume da zamuti neznanjem niko ne može ispraviti. A da je angažovana, to jeste. Bolje da nije...

Mile

11. februar 2017.

NALED,Privredna komora Srbije,Kri Udovički,Ana Brnabić,američki ambasador i ostale trice i kučine rade sve u štetu ovog naroda. "Reformator godine" stoji iza brojnih nezakonitosti u radu ministarstva,lokalnih samouprava i javno komunalnih preduzeća,a zbog čega bi,u državama koje imaju tužilaštvo i sud,"reformator" svakako završio iza rešetaka.

HSK

19. februar 2017.

Pa kome će drugo, izvršni direktor Naleda, Violeta Jovanović, Zorana i Brnabićka, sve tri su u Trilaterali, tj.East-West Bridge-u. Tiha okupacija.