Site name

Menadžment kompanije Hestil zatražio od Vlade Srbije da izmeni Zakon o radu, saznaje Danas

Kinezi hoće lakše otpuštanje i veće obaveze za radnike

Predstavnici kineske kompanije Hestil Srbija, u čijem sastavu posluje smederevska železara, zahtevaju od Vlade Srbije izmenu Zakona o radu to jest pooštravanje njegovih odredbi na uštrb radničkih prava, saznaje Danas u diplomatskim krugovima u Beogradu.

40

Piše: G. Vlaović

Beograd 20. jul 2017. 08:35

Arhivska fotografija: Fonet / Slobodan Miljević

Kako nam je rečeno, u konkretnom slučaju Kinezima nije sporna visina plata radnika u železari niti postoji potreba za njihovim otpuštanjem, već Hestil smatra da menadžment ima pravo da radnike optereti dodatnim radnim obavezama, ali im aktuelni Zakon o radu to ne omogućava. Zbog toga predstavnici Hestila traže od Vlade Srbije da se taj zakon promeni tako što bi omogućio lakše otpuštanje zaposlenih koji ne žele da prihvate dodatne radne norme.

Naš izvor tvrdi da Brisel ne gleda blagonaklono na takve zahteve Hestila jer smatra da bi se na taj način dodatno privilegovao položaj te kompanije koja posluje u Srbiji. Naime, kod određenih krugova u EU postoji sumnja da Hestil dobija razne vidove državne pomoći, od prepuštanja sirovina i metalnih ostataka u direktnom ili posrednom vlasništvu Srbije, do privilegija kada se radi o ceni struje. Sumnja se i da kineska kompanija ne ispunjava druge obaveze prema državi. Takav način pomoći, kada je reč o čeličnoj industriji, zabranjen je i neprihvatljiv u EU i smatra se nelojalnom konkurencijom. Podsećanja radi, Srbija je pod istragom Evropske komisije, zajedno sa još nekoliko zemlja, zbog uvoza toplo-valjanih čeličnih limova. Prema nedavno objavljenoj informaciji portala Metal Bilten Evropska komisija je izuzela Srbiju iz te istrage. Danas je takođe imao uvid u preliminarni izveštaj Generalnog direktorata za trgovinu Evropske komisije od 17. jula u kome se zaista navodi da je Srbija skinuta sa liste zemalja koje se terete za damping cene odnosno nelojalnu konkurenciju. Ipak, naš izvor tvrdi da još uvek nije reč o zvaničnoj odluci, već da će ona biti doneta na sednici Evropske komisije 7. oktobra. Takođe, od našeg sagovornika saznajemo da iako Srbija, u slučaju da Evropska komisija to potvrdi, od tog datuma više ne bude na antidamping listi Evropske unije, to ne znači i da su otklonjene sumnje u pomoć države Srbije Hestilu.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga", koja ima podružnicu u Železari Smederevo, kaže za Danas da i u toj sindikalnoj centrali imaju slična saznanja kada je reč o lobiranju da se izmeni Zakon o radu.

- To što sada radi Hestil nije ništa novo na našim prostorima. Podsećanja radi, i kada je 2005. godine Ju es stil kupovao Železaru Smederevo, tražio je izmenu tadašnjeg zakona o radu. Istini za volju taj zakon je bio ma kako loš za radnike, daleko bolja varijanta od aktuelnog zakonskog rešenja. I Hestil i drugi strani poslodavci u Srbiji horski vrše pritisak na Vladu i traže da se i važeći Zakon o radu izmeni kako bi oni dobili dodatne povlastice a radnicima dodatno smanjena prava. To je naravno pogrešno i protivno interesima zaposlenih i Vlada nikako ne bi smela da prihvati takve zahteve ni Hestila niti bilo koga drugog - naglašava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Hestil želi da se naše radno zakonodavstvo približi poslovnoj logici koja važi u zemljama Azije pa tako i u Kini.

- Hestilu je cilj da menadžmentu zaposleni u Železari Smederevo budu na raspolaganju 24 sata dnevno. Da bi se to ostvarilo potrebno je da izlobiraju za usvajanje zakonskih rešenja koja bi omogućila fleksibilnije oblike zapošljavanja. U tom slučaju bi mogli da zaposle samce koji bi živeli u barakama podignutim na zemljištu fabrike, kako bi im stalno bili na raspolaganju za dodatno radno angažovanje ako se zaključi da je to potrebno. To je naravno nešto što je u potpunosti neprihvatljivo jer je Železara Hestilu prodata kako bi zaposleni redovno dobijali plate, sačuvali svoja radna mesta a ne da bi se izrabljivali a u slučaju da se tome usprotive, zakonskim rešenjima lako izbacivali sa posla - ističe Veselinović.

On kaže da je Hestil sve češće u žiži interesovanja javnosti zbog povlastica koje želi da obezbedi za sebe.

- Postoje indicije da država i dalje na razne načine pruža pomoć fabrici iako Evropska unija u koju se izvoze proizvodi smederevske železare to smatra nelojalnom konkurencijom i najstrože sankcioniše. Sada pak Hestil opet iz istog razloga želi i izmene Zakona o radu. Sa jedne strane, to je očito isplativo za Hestil ali je loše kako za državu i građane tako i za zaposlene u Železari. Razumljiva je želja Vlade Srbije da sačuva proizvodnju i radna mesta u Železari ali to nikako ne može da se radi na uštrb prava radnika kako Železare tako i svih drugih fabrika u Srbiji. Niti su nam u interesu eventualne sankcije EU zbog nelojalne konkurenciji niti zakon o radu koji bi za radnike bio restriktivniji od postojećeg koji je izuzetno loš - navodi Veselinović.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović takođe ističe da je primetna tendencija stranih poslodavaca da radno zakonodavstvo u Srbiji još više podrede svojim interesima što je kako kaže generalno i pogrešno i veoma loše.

- Namera Hestila je da način funkcionisanja fabrike i odnos menadžmenta i radnika u smederevskoj železari približi onom koji je uobičajen u toj zemlji. To je sasvim drugačiji način funkcionisanja i odnosa nego što je prisutan kod nas i u Evropi uopšte. To što Kinezi žele je neprihvatljivo za naše podneblje. Tačno je da je fabrika u njihovom vlasništvu i to treba poštovati ali mentalitet radnika u Srbiji i Evropi je sasvim drugačiji. Stoga Vlada nikako ne sme da pristane na zahteve Hestila. Nadležni bi trebalo da razgovaraju sa ambasadorom Kine u Beogradu i objasne mu da to što Hestil hoće nije prihvatljivo na ovim prostorima - kaže naš sagovornik.

On ističe da nije samo Hestil taj koji se zalaže za izmenu Zakona o radu već da je to cilj i drugih stranih poslodavaca.

- Veoma često možemo da čujemo slične zahteve Američke privredne komore u Srbiji. Međutim takav način razmišljanja je sasvim pogrešan i kontraproduktivan. Kada je Portugalija svojevremeno dobila novu levičarsku vladu, jedan od njenih prvih poteza je bio da radnike na određeno prime u stalni radni odnos. To je dovelo do toga da su radnici postali produktivniji jer više nisu morali da brinu za svoju egzistenciju. Na taj način je poboljšano i unapređeno i poslovanje kompanija u kojima rade - konstatovao je naš sagovornik.

Inače, povodom naših saznanja zatražili smo komentar od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i od Hestil Srbija, ali do zaključenja ovog broja Danasa nismo dobili odgovor.

Bez pojašnjenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da "preostaje da se reši pitanje državne pomoći" kada je reč o kompaniji Hestil Srbija odnosno smederevskoj železari, čiji je ta kompanija većinski vlasnik. Od resornog Ministarstva privrede smo zatražili pojašnjenje te predsednikove izjave. Upitali smo da li Vučićeva izjava znači da će država Srbija učiniti sve sa svoje strane da opovrgne optužbe da Hestil Srbija dobija državnu pomoć i koristi resurse koji su vlasništvo države, što nije dozvoljeno po pravilima EU kada je reč o trgovini čelikom. Međutim, iz Ministarstva privrede dosad nismo dobili odgovor.

povezane vesti

komentari (40)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

paja

20. jul 2017.

Nema potrebe da se menja zakon, ionako ne važi. Jedini zaštićeni su u državnoj službi, svi ostali su beda bez ikakvih prava.

Данко Б. Марин

20. jul 2017.

Имају искуства радних логора у својој земљи, па да искористе ....

scoby

20. jul 2017.

Sasvim u skladu sa novom naslovnicom NIN-a. Sad je jasno zašto je unapredjenim šešeljoidima i mrtav Dimitrije Tucović smetao na Slaviji...

pp

20. jul 2017.

Ova vlast će nas djuture prodati u roblje i pricati da je to u našem najboljem interesu.

Veliki

20. jul 2017.

Draga braćo Kinezi, biće! Dočekasmo i taj dan da sa ponosom možemo da kažemo da je radnik i zvanično uništen. Molim aplauz iz autobusa sa stranačkim obeležjima.

Miljan S

20. jul 2017.

Sve gore od goreg .Das mu prst ,on ti trazi saku !

Goli Car

20. jul 2017.

Ma neće oni da smanjuju plate samo će robove da nateraju da rade 25 sati. A kad malo bolje razmisle, šta ih briga da li će se zakon promeniti, ionako ga niko ne poštuje a država se pravi ćorava. Ili je sve to već dogovoreno kada su ih pozvali da dođu, šta mislite o tome? E tu je ono pitanje, zašto se kriju ugovori i dogovori.

mikica

20. jul 2017.

i sada kao naslovna strana NIN-a nije ok?

ilijA V

20. jul 2017.

Ako ako tako nam i treba, ko je bio sit od tudjeg hleba.

suDBa

20. jul 2017.

Ovaj očajnički pokušaj Srbije da nekako kako-tako "minira" i podrije evropsku ekonomiju omogućavanjem Kinezima da preplave EU jeftinom i nekvalitetnom robom, a istovremeno da izmeni i socijalno-kulturnu sliku starog kontinenta masovnim i organizovanim "reeksportom" migranata iz Afrike i Azije, na kraju će naneti štetu samo Srbiji i Srbima. Potpuno je nerazumna politika naših vlasti koje EU doživljavaju kao nekakvo nužno zlo i neprijatelja umesto da prihvatimo pozitivne vrednosti tih zemalja sa stotinama godina (ili makar više decenija) demokratije. Međutim, mi se uporno priklanjamo autokratskim režimima, jednopartijskim diktaturama i totalitarnim vođama. Teško je shvatiti do čega nas je dovelo dugotrajno ispiranje mozga preko državnih i njima bliskih medija, kolektivni strah od normalnog i otvorenog društva, kao i pogrešna edukacija čitavih generacija koje su dospele u stadijum kolektivne hipnoze i opčinjenosti velikim mesijanskim vođama, umesto razmišljanja sopstvenim glavama. Ovde je izgleda na delu poslednja faza potpune kretenizacije društva.

Radojko

20. jul 2017.

Sve kineze vratiti odakle su dosli,u Japan

Tamara

20. jul 2017.

Jedno je sta oni zele, a drugo sta cemo da im dopustimo.

SIlvester

20. jul 2017.

Šta je bilo, Srbende, hoćete Srbiju na Istoku, hoćete Kinu i Rusiju... evo vam ih, najedite se. :)

A TO MU DODJE

20. jul 2017.

NISMO USPELI U KRAGUJEVCU AJDMO SAD U SMEDEREVU ,ALIU LADNA VODA,

Radnica

20. jul 2017.

Zakon o radu se ne sme menjati ni zbog koga, naročito na štetu radnika. Jr bi to onda iskoristili svi poslodavci, a radnici mogu da pocrkaju. Niko ne sme da se meša u našu kako spoljnju, tako i unutrašnju politiku.

Veselin Mitić

20. jul 2017.

KURIR je obavestio o toj prvorazrednoj vesti pod hitno ali navodno.Mislim da kampanju za Beograd vodite na najprljaviji i odvratniji mogući način,pazite da vam se to ne vrati kao bumerang.

T

20. jul 2017.

Sreća naša da su Kinezi komunisti, šta bi bilo tek da su kapitalisti?

Misara

20. jul 2017.

Da nije bilo kineza i Vlade Srbije, Smederevo bi bilo dolina gladi.

Trump

20. jul 2017.

"Naš izvor tvrdi"... VIdi se da vam je urednik došao iz Kurira!

Kiza

20. jul 2017.

Jos da ukinu plate i da uzivamo u demokratiji u svakom smislu te reci. Jos malo ce i gulazi za nas biti pravi hoteli u odnosu na ono sta nas ceka.

zv

20. jul 2017.

Od prvog dana sumnjam u sve te drzavne pomoci i subvencije. Jedan deo odlazi derikozama iz istocnih zemalja koji posluju sumnjivo, a drugi u dzepove vlade i njoj odanih. Nigde u iole razvijenom svetu ne mozete za par stotina evra ocekivati da vam neko zivi u baraci i bude na raspolaganju zelezari 24 sata. Zasto bi neko uopste to ocekivao od zemlje koja pretenduje da udje u EU? Sve ovo smrdi do neba.

Aco Vuković

20. jul 2017.

Kinezi su ti koji su preuzeli Smederevsku željezaru od sigurnog gašenja.Naravno kao i svi poslodavci traže neke zahteve,ali ne treba da se krše prava radnika koja postoje definaisana zakonom u Srbiji.

Petar Popovic

20. jul 2017.

Budi zadovoljan kaze sto imas posao. Cuti dobro je i za tih 30.000 din, bolje ista nego nista. Zrtvuj se malo za Srbiju, budi patriota!!! A ministri i poslanici( trutovi SNS-a) imaju preko 90.000 din! Ako nemate obraza i morala bojite li se bar Boga? Ako kazete da ste vernici! Gde ce vam dusa?

Commodus

20. jul 2017.

I treba da stegnu, za to je i narod glasao. 24 sata na dan

Laza Lazarevic

20. jul 2017.

Ako u vece obaveze radnika spada seksualno zlostavljanje onda u redu.U Zelezari Sd pogonski radnici ili ti radnici u smeni imaju najmanje po 70 sati prekovremenog rada.Koje druge obaveze im nametnuti???????

Dominik

20. jul 2017.

Varaš se pajo, jer verovatno nisi dovoljno informisan. Država je takođe vrlo, vrlo loš poslodavac, koji se dobrano zna iživljavati na zaposlenima.

nasa idila

20. jul 2017.

@Данко Б. Марин, mogli bi da im podelimo nase iskustvo iz doba samoupravljanja, toplih obroka, kafenisanja i sastancenja.

Petar Popovic

20. jul 2017.

Ljudi moji da li je ovo moguce? Koliko botova po zadatku cita Danas? Sedis u klimatizovanoj prostoriji kucas minuse, cuvas dostojanstvo lika i dela AV a nije Aleksandar Vulin. Pare kaplju na ziro racun a vi radnici raditefabrikama Vucicevih investitora za bednu crkavicu u tri smene sa pelenama!!!

Bojan M

20. jul 2017.

Vest ne cudi,u Kostolcu na radovima u termoelektrani imaju barake,sa svojim radnicima.To je njihov sistem.

I sve će im se to dati....

20. jul 2017.

"Kinezi hoće lakše otpuštanje i veće obaveze za radnike..." .... - Naravo da hoće jer Kinezi su, posle Rusa, najbolji prijatelji i branioci svih ljudi, posebno Srba pa time i srpskih radnika... (i nisu priznali ni Kosovo kao državu). Dobiće sve što traže od državnih organa njhove bratske Srbije.

vuk

20. jul 2017.

Lepo je videti koliko komentara na temu zaštite radnika. Samo da nije tih Kineza u Smederevskoj željezari bi radnici bili misaona imenica. Ali to nije važno.

Senja Perunović

20. jul 2017.

Prijateljski za DANAS: SVATKO TKO PIŠE, KOMENTIRA A PRI TOME MISLI, MORA RAZLIKOVATI NAROD OD VLASNIKA/FIRMI/KOMPANIJA, POLITIČARA/REŽIMA - UVIJEK. U ovom sučaju se radi o naslovu: Kinezi hoće lakše otpuštanje i veće obaveze za radnike NE: Kinezi DA: Kompanija Hestil

Milorad Mrdja

20. jul 2017.

C C C, šta su SNS botovi. Njima je sva pamet u mišu.

žoržo

20. jul 2017.

Ofšor SNSrbistan okupirana je teritorija na kojoj ne važi ni Ženevska konvencija. Uvežbano je to dobro veselih devedesetih.

Radnicka Revolucija

21. jul 2017.

Kinezi napolje

Antibot

21. jul 2017.

Kako ste odvratne botine raspale smislite neke bolje nadimke

Baja Patak

22. jul 2017.

Stranački botovi su dobili zaduženje da prate i čitaju sve novine i komentare vezane za aktuelne ekonomsko-socijalne probleme i da kao dobro podmazana mašina daju negativne ili pozitivne ocene (ako odgovara vladajućojkamarili). ko je otišao iz ove zemlje SPASAO SE!Zemlja bezzakonja bahatosti, smovolje, socijalne nepravde, centralizovana do bola (nekoliko desetina gradova sisa i pljačka sela u svom okruženju i zatire ih ne ulažući u njih ništa). Sumorno da sumornije nemože biti.

C

23. jul 2017.

Ajmo braćo robovi (i vi botovi) tri puta ura za korporativni lobing.

očekivano i razumljivo

24. jul 2017.

Pa kad dovodite investitore iz Azije dobijete usklađivanje sa azijskim standardima i udaljavanje od EU.

Поморавац:

25. jul 2017.

Што сте таки!-Ене, 1,5 милијарда "жути људи са Истока",рмбају за бедне плате,шта вама фали у околину лепу Бајчетину!.- Ене,и тома-диплома зарадио и за цркву покајницу,за Драгицу-донацију и нејаког сина Радомира,дрматора у Крагуууевац!!