Vučić favorit za pobedu, Beli najveće iznenađenje 1Foto: Stanislav Milojković

„Opšte mesto“ u izveštavanju svetskih medija o predsedničkim izborima u Srbiji glasilo je da je dosadašnji premijer Aleksandar Vučić favorit za pobedu, i to u prvom krugu glasanja.

 Istvoremeno, pažnju inostranih izveštača privukao je Luka Maksimović, alijas LJubiša Preletačević Beli, opisivan, između ostalog, kao „satiričar čija kampanja je pokazala da se srpska politika suočava s problemima koje je potrebno ozbiljno razmotriti“.
 
Agencija Rojters prenela je da konzervativac Vučić ima najviše šansi za pobedu, „uprkos upozorenjima opozicije u vezi sa stepenom njegove dominacije nad ovom balkanskom državom, koja balansira između Zapada i Rusije“. Kako se navodi, rezultati većine istraživanja javnog mnjenja ukazivali su da će on u prvom krugu dobiti preko 50 odsto glasova, dok bi drugoplasirani mogao da bude „student u belom odelu koji je satirično dočarao političkog prevaranta, što se dopalo pojedinim razočaranim biračima“. Rojters ističe da je uloga predsednika u najvećoj meri ceremonijalna, ali da se „očekuje da će Vučić zadržati istinsku vlast tako što će kontrolisati vladajuću Srpsku naprednu stranku“. Prema oceni ove britanske agencije, rezultat izbora neće izmeniti „delikatno balansiranje“ Srbije između Evropske unije, „kojoj Vučić želi da se Srbija pridruži“ i Rusije, „sa kojom Srbija deli hrišćansku pravoslavnu veru i slovensko nasleđe“.
 
Bi-Bi-Si je kao najveće iznenađenje minule izborne kampanje označio Luku Maksimovića odnosno LJubišu Preletaćevića, uz opasku da ankete pokazuju da je ovaj student iz Mladenovca, beogradskog predgrađa, „ostavio iza sebe“ ostale Vučićeve rivale, poput bivšeg predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića, lidera „ultranacionalističke“ Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, kao i bivšeg ministra privrede Sašu Radulovića. „Takav rejting nije loš za čoveka koji zapravo ni ne postoji“, ocenio je Bi-Bi-Si.
 
Nemački Dojče vele je konstatovao da kandidat koji dođe do drugog kruga postaje lider opozicije. „Suočeni sa faraonskom kampanjom predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića, kao i sa nezabeleženom medijskom hajkom, opozicioni kandidati su sebi postavili skromne ciljeve uoči izbora. Jednostavno, Aleksandar Vučić je morao da na svaki potez opozicije odgovori sa bar 10 puta više svega: potpisa podrške, plakata, bilborda, autobusa za prevoz mitingaša, a u to je uključena i pobeda u prvom krugu. Pri tome, opozicija je stalno optuživana da nema program, i da je njen jedini program mržnja prema Vučiću. A retki su bili oni koji su primetili da opozicioni kandidati imaju program ali nemaju gde da ga predstave“, ukazuje se u osvrtu na izbore za predsednika Srbije. Prema oceni Dojče velea, „opoziciono delovanje je dobilo oblik gerilske borbe na Tviteru i Jutjub kanalima, i u takvoj nenormalnoj situaciji donekle je razumljivo što opozicija kao svoj veliki cilj navodi ulazak u drugi krug, makar u njemu Vučić i pobedio“.
 
Glas Amerike je preneo da su predsednički izbori smatrani testom popularnosti Aleksandra Vučića. „NJegovi kritičari upozoravaju da Vučić želi da oponaša autokratiju viđenu u Rusiji pod vlašću Vladimira Putina… NJegovi protivkandidati optužuju ga za blaćenje protivnika, kontrolu nad medijima i zastrašivanje birača uoči glasanja… Vučić, bivši ministar informisanja za vreme režima Slobodana Miloševića, odbacuje takve optužbe… U čevrtak njegova SNS je zakupila naslovne strane gotovo svih dnevnih novina kako bi reklamirala crveno-plavi poster sa logoom AV“, napomenuo je Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari