Vlado Georgiev: Zabranjeni Barba 1Foto: FoNet

Muzičar i kompozitor Vlado Georgiev postao je centralna politička figura ovih dana u Srbiji, jer mu je iz političkih razloga zabranjen koncert u Smederevu.

Podrška predsedničkom kandidatu Saši Jankoviću očigledno je bila trn u oku lokalnim vlastima, gde su neistomišljenici vladajuće partije – persone non grata. Georgiev se nikada nije bavio politikom, niti davao javnu podršku nekoj stranci na izborima. Jedino se, kao rođeni Hercegnovljanin, usprotivio odvajanju Crne Gore od Srbije, što su mu mnogi u Crnoj Gori zamerili.

Georgiev retko daje intervjue, ali se u njima vidi principijelnost i doslednost u stavovima, u vezi sa stanjem u društvu. Za političku scenu u Srbiji kaže da ne postoji: „Nema je, postoji jedna užasno velika partija i neke partije koje, koliko vidim, ne postoje. Ovde je inicijativa minimalna, ljudi su pasivni, sukob mišljenja odavno ne postoji, što znači samo dve stvari – ili svi misle tako, što ne možemo da ukinemo kao pretpostavku, ili je u pitanju jak jednopartijski sistem“. Oštar je i kada je njegova branša u pitanju: „Pop scena u Srbiji je na zabrinjavajućem nivou. Manjak originalnosti, nedostatak dobrih pesama i koketiranje sa folk muzikom su činioci današnje, nazovi pop scene“.

Poznat je po hitovima „Anđele“, „Žena bez imena“, „Ne brže od života“, koju je otpevao u duetu sa prijateljem Igorom Lazićem Nigorom. Pesmu su posvetili Nebojši Saveljiću, članu grupe Montenigers koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1999. godine, na magistralnom putu Podgorica – Cetinje. Te godine pokrenuli su i istoimenu kampanju upozoravajući mlade na opasnosti u saobraćaju, pre svega od brze vožnje.

Georgiev je odmalena pokazivao sklonost ka muzici. Roditelji su ga vaspitavali strogo i nisu bili srećni zbog njegovog izbora zanimanja. Ipak, postao je jedan od najpoznatijih pop izvođača i kantautora na prostoru bivše Jugoslavije. Poseduje muzički studio „Barba“, što je, inače, njegov nadimak. Voli društvo, kafanu, dobru muziku, more i brodove. Motorom je prešao čitavu Evropu.

Rođen je 6. juna 1976. Odrastao je u Herceg Novom, a sa 16 godina se preselio u Beograd. Peva, komponuje i bavi se muzičkom produkcijom. Dve godine je bio član žirija u takmičenju Prvi glas Srbije. Organizovao je tri humanitarna koncerta gde je novac od ulaznica poklonio spisateljici Isidori Bjelici za lečenje. Barba je dugo nosio epitet „najpoželjniji neženja“, sve dok mu izabranica Milica Samardžija prošle godine nije rodila ćerku Sofiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari