Džejms Komi: Nije šala 1Foto: EPA/ SHAWN THEW

U izveštajima vodećih medija prvo je istaknuta reč „šok“, pa tek onda vest da je predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp smenio direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija.

Tramp je pismom obavestio Komija (56) o svojoj odluci, ali je ovaj navodno stvar saznao preko TV-a, tokom sastanka sa agentima FBI u Los Anđelesu. Mislio je da je šala.

Nije jasno zašto je Komi smenjen. Tramp mu u pismu navodi da su smenu preporučili državni tužilac i njegov zamenik, te podseća kako mu je Komi tri puta rekao da on, Tramp, nije pod istragom FBI zbog navodnih veza njegovih ljudi sa Rusijom tokom predizborne kampanje. To Trampovo podsećanje jedan republikanski kongresmen nazvao je „jednostavno bizarnim“.

Tužioci, na čiju preporuku se Tramp pozvao, ukazali su u utorak da je način na koji je Komi vodio istragu u vezi sa korišćenjem privatne elektronske adrese Hilari Klinton za službene poslove, dok je bila državna sekretarka, bio neadekvatan. Sam Komi je u vezi s tim korespondencijama koje su navodno ugrozile nacionalnu bezbednost SAD, tokom predizborne kampanje 2016. više puta uzburkao duhove. Prvo je otvorio istragu izazvavši oduševljenje Trampa i razočarenje Klintonove, potom je zatvorio rekavši da nema krivičnog dela, da bi je 11 dana pre glasanja ponovo otvorio. Tada kandidat, Tramp je hvalio Komija zbog te odluke – tim pre posmatrače čudi što je sada navodno nezadovoljan – a Klintonova smatra da je on zapečatio njenu sudbinu na izborima.

Za demokratsku manjinu u Kongresu nema nikakve sumnje: Tramp je smenio Komija da bi sprečio istragu o „vezama“ administracije sa Rusijom. Mediji su hitro povukli paralelu sa odlukom Ričarda Niksona iz 1973. da smeni tužioca koji je vodio istragu u vezi s Votergejtom. Naravno, sugeriše se da bi Tramp mogao da doživi sudbinu Niksona. Podseća se i da Komi nije jedini šef FBI koji je smenjen. Bil Klinton je 1993. smenio Vilijama Sešonsa.

Komija je na čelo FBI 2013. postavio Barak Obama. Tokom karijere bio je advokat i tužilac u Njujorku. Kao republikanac, pomagao je kampanje DŽona Mekejna i Mita Romnija. U vreme Bušove administracije podržao je memorandum o korišćenju „pojačanih metoda ispitivanja“ uključujući „voterbording“ i uskraćivanje spavanja do 180 sati, ali je, navodno, bio i jedan od retkih koji se zalagao za njihovo ograničavanje.

Prošle nedelje Komi je sugerisao da se Moskva mešala u izbore u SAD i nazvao Rusiju „najvećom pretnjom među svim državama na Zemlji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari