Site name

Bivšem gradonačelnika Beograda poručeno da će biti "procesuiran" ukoliko uđe u izbornu trku

Đilasu prete hapšenjem ako se kandiduje

* Dragan Đilas kaže za Danas da ga ne mogu zastrašiti, ali "ne sumnja da su moguće razne nameštaljke" * Još nema Đilasove odluke o kandidaturi zato što je njegov ključni uslov - dogovor velike većine opozicionih stranaka o izlasku na jednoj listi

Dragan Đilas dobio je upozorenje da će biti uhapšen ukoliko prihvati da bude kandidat opozicije za prvog čoveka glavnog grada na predstojećim beogradskim izborima, saznaje Danas od izvora bliskih bivšem gradonačelniku Beograda.

15

Piše: D. P.

Beograd 05. oktobar 2017. 13:00

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Jedan od sadašnjih visokih funkcionera beogradske vlasti poručio je Đilasu preko posrednika da će, ukoliko prihvati kandidaturu, odmah posle izbora biti “procesuiran” i da se već “prikupljaju materijali za tu operaciju”.

Sam Dragan Đilas rekao je za Danas da on tačno zna šta je i kako radio dok je bio na funkciji gradonačelnika Beograda i da ga ne mogu zastrašiti takve najave, ali “ne sumnja da su moguće razne nameštaljke”.

On dodaje kako se pokazalo da je hapšenje njegovih najbližih saradnika iz gradske vlasti po dolasku SNS na vlast zapravo bio pokušaj diskreditacije poštenih ljudi i da će se jednog dana otkriti ko je u sve te radnje i po čijem nalogu bio umešan.

"Vreme sve pokaže", dodaje Đilas. Kako saznaje Danas, on još uvek nije odlučio da li će biti kandidat opozicije za gradonačelnika na izborima u Beogradu, zato što je njegov ključni uslov za pristanak - dogovor svih ili bar velike većine opozicionih stranaka o izlasku na jednoj listi.

- Najvažniji uslov Đilasa za prihvatanje kandidature jeste da na opozicionoj listi budu predstavnici većine stranaka opozicije i on smatra da je to jedini način na koji se može ostvariti dobar rezultat. Ukoliko većina ključnih aktera ne pristane, on neće biti kandidat - kažu ti izvori.

Od lidera opozicionih stranaka, Đilas je do sada o nastupu na izborima razgovarao samo sa Sašom Jankovićem, kao ključnom figurom opozicije po rezultatima sa predsedničkih izbora, i preneo mu je da bi se prihvatio kandidature ako bi se postiglo jedinstvo svih pokreta i stranaka koji su jasno protiv načina na koji se Beograd vodio prethodne četiri godine.

Bivši gradonačelnik smatra da bi program za Beograd trebalo svima da bude prihvatljiv jer tu nema visoke politike. Uz to istraživanja javnog mnjenja jasno pokazuju da ne treba zanemariti procenat bilo koje stranke ili pokreta bez obzira na njihove različitosti u stavovima kad su u pitanju nacionalne teme.

Đilas je, navode ti izvori, svestan da su šanse mnogo veće ako većina opozicionih stranaka postigne dogovor.

- On misli da samo tako opozicija ima šanse, ali da niko svoje učešće na zajedničkoj ne sme da uslovljava neučestvovanjem nekog drugog. Ali ako neko neće, kao što sada to tvrdi DJB, šta da se radi... - navodi izvor Danasa.

Projekcije pokazuju da zajednička lista sa Đilasom na čelu i većinom opozicionih stranaka ne bi imala manje od 35 odsto podrške na izborima. Đilas u tom slučaju ne odbacuje mogućnost postizborne saradnje sa listom Aleksandra Šapića, koja bi po tim projekcijama imala više od 12 odsto glasova.

- Đilas međutim odbacuje svaku mogućnost postizborne saradnje sa Srpskom naprednom strankom, kao što je to govorio i kada se pre četiri godine bavio politikom. Shodno tome razmišlja i kako da se obezbedi da posle izbora izabrani odbornici ne odu pod pritiskom ili za novac na stranu vlasti - kažu bliski Đilasovi saradnici za Danas.

povezane vesti

komentari (15)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Petar B.

04. oktobar 2017.

SNS u BG sada stoji ispod 25% sa tendencijom daljeg pada, pa je jasna nervoza SNS-a. Bice ovo vrlo prljava predizborna kampanja!

oho ho

04. oktobar 2017.

sns je u panici, bliži im se kraj

Sale

05. oktobar 2017.

Izgleda da su svi zaboravili da je Đilas postao gradonačelnik zahvaljujući SPS-u koji je preko noći okrenuo ploču i pogazio dogovor sa Vučićem

pera

05. oktobar 2017.

Hej" Botici"slab vam je odaziv za negativno glasanje,pojacajte malo.

Uros

05. oktobar 2017.

Sve mi se cini da su glasine o prevremenim bogradskim izborima lansirane iz krugova opozicije onog momenta kada se doslo do saznanja da je Djilas predmet istrage. Dragane nista se neboj sudstvo je pokazalo da je bolecivo prema domacim tajkunima.

cvrle mravic

05. oktobar 2017.

Ako uhapse i sve lopove iz sadasnje vlasti onda je to ok.

DejanKŠ

05. oktobar 2017.

Vesić, momak za sve. Ovo mu nije prvi put da Đijasu nesto "poručuje"

mica

05. oktobar 2017.

Djilas i njegovi saradnici ne znaju kako da dobiju medijsku paznju pa to rade izjavljujuci sramotne i neargumentovane izjave, ali ko bi ih shvatao za ozbiljno kada znamo ko su i sta su i u cemu se ogleda njihov protekli rad, a ogleda se samo i jedino u licnom interesu!

Pedja Nikolic

05. oktobar 2017.

Koliko nas je kostao most na Adi? Mislim oko 500 miliona evra! E Đitleru to što ter nesposobni do sada analizirali ne znači da će uvek nesposobni. Naći će se valjda jedan sposobni.... Slobodno se kandiduj, ali čak i kada bi pobedio ne znači da si imun na sudove...

Dana

05. oktobar 2017.

Gospodo kad o necemu pisete bilo bi dobro da potkrepite argumentima. I posrednik valjda ima ime i prezime .

Ferid Muslimovic Kraljevo

05. oktobar 2017.

Ako imas ....izdrzi!

Dragan

05. oktobar 2017.

Juče je održana promocija knjige "Poduhvati Branka Pešića" u Gradskoj skupštini. Knjiga govori o izuzetnoj uspešnosti omiljenog gradonačelnika čije se ime i danas izgovara sa uvažavanjem. On je, između ostalog, izgradio gazelu, autokomandu, beograđanku, 80 hiljada stanova i još 10 hiljada stanova solidarnosti i još mnogo čega drugog. Uvek je uvažavao struku i čvrsto se držao ranije uztvrđenog plana izgradnje i zato se Beograd razvijao tako brzo. Ono što je tužno, toj svečanosti nije prisustvovao sadašnji gradonačelnik, iako je bio uredno pozvan, niti bilo ko drugi iz gradske vlade. Da li je to ljubomora ili stvarno misle da sve počinje sa njima i da ovaj narod ništa ne zna i ničeg se ne seća. Pošto dugo pamtim, najbolji gradonačelnik do sada uz Branka Pešića je bio Dragan Đilas i bila bi velika sreća za Beograd i Beograđane ako bi on bio ponovo izabran. On je uspešno vodio i izgrađivao Beograd i onda kada je to bilo veoma teško. Potvrdio je činjenicu da SE UVEK MOŽE, SAMO TREBA ZNATI.

ilna31

05. oktobar 2017.

Treba da nam je svima jasno. Gradonačelnik T R E B A O B A V E Z N O da bude najmanje teća generacija Beogradjanin, da nema "putera na glavi", da je visokostručan i svestranoobrazovan i naravno, da bude vanpartijska ličnost., ali da je i porodičan čovek.

Petar jojic

08. oktobar 2017.

Samo istine radi da nam objasni zasto je kupio akcije pinka u najvecij hajci na njega.dali je na taj nacin kupio slobodu?to kad nam objasni onda cu mu verovati da nije "trojanski at".

Biljana Milovanović

09. oktobar 2017.

Dosta više sa bivšim predsednicima,gradonačelnici ma. Oni su imali svojih pet minuta i uradili su šta su uradili.. Možemo da pričamo dobro ili loše o njima. Vreme je za nekog novog po meni red bi bio da bude žena . Možda bi ona unela više reda i rada i novu energiju. Mislim da sve žene treba da podrže zenu za gradonačelnika. Odlicna bi bila Zorana Mihajlović.