Site name

Vučić i Putin o vojnoj saradnji

Sa Putinim ću razgovarati i o vojno-tehničkoj saradnji jer želimo da imamo dovoljno da štitimo zemlju i obezbedimo vojnu neutralnost, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Moskvi RTS i dodao da će sutra taj sastanak trajati oko dva i po sata.

13

Piše: FoNet

Moskva 18. decembar 2017. 20:33

Vučić i Putin o vojnoj saradnji

Foto: Arhiva

Razgovaraće se o ekonomskim odnosima, pravima srpskih radnika u Rusiji, povećanju trgovinske razmene.

"Biće potpisani sporazumi u vezi sa gasom. Uvećana je potrošnja gasa, iznosi više od dve milijarde kubnih metara, jer kako napreduje industrija veća je i potrošnja gasa. Razgovaraće se o uvećanju skladišta u Banatskom Dvoru, kako bismo obezbedili siguirnost za građane i fabrike", rekao je Vučić.

Jedna od tema biće i vojno-tehnička saradnja. Vučić ističe da se Srbija ponaša kao suverena zemlja. "Želimo da imamo dovoljno da štitimo zemlju i obezbedimo vojnu neutralnost", kaže Vučić.

Planirana je, kako je rekao, kupovina helikoptera Mi-17 ili varijacija tog modela.

"Naše ratno vazduhoplovstvo skoro da nije postojalo, nabavili smo šest ‘erbasova‘ za vojsku i tri za policiju, dva Mi-17, šest ‘migova 29‘", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će biti reči o nabavci sistema protivvazdušne odbrane, Vučić je rekao da je kupovina takvog sistema suviše složeno i škakljivo pitanje "imajući u vidu činjenicu da ceo svet gleda u to kao da ne želi da vidi Srbiju jaku".

Posthumni orden za Čurkina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras u Moskvi supruzi Vitalija Čurkina, Irini, Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je nekadašnji ambasador Rusije u UN posthumno odlikovan.

Tokom svečane ceremonije u ambasadi Srbije u Moskvi, Vučić rekao je da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

povezane vesti

komentari (13)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Petar Simić

18. decembar 2017.

I treba predsednik Srbije Aleksandar Vučić da iskoristi posetu Moskvi,kako bi dalje unapredili vojnu saradnju sa Rusijom,jer to je nama veoma bliska zemlja i na taj način ćemo najbolje zaštiti našu neutralnost.

vreme

18. decembar 2017.

Mi smo predsedniče Vučiću u vremenskom cajtnotu i što pre stigne naoružanje od Ruda, pre ćemo biti spremni da odgovorimo na izazove koji nas i svet čekaju u narednim godinama.

Lejla ta

18. decembar 2017.

Narod nema hleba da jede , zivi u nevidjenom siromastvu i bedi ,otud toliko porodicnog i svakog drugog nasilja ,a on bahato kupuje naoruzanje od nasih pokradenih penzija i plata.Tolike osionosti ,drskosti i bezobrazluka nije vidjeno odavno na politickoj sceni .

Radmila Rada Kuzmanović

18. decembar 2017.

Gas je svakako najbitnija stavka ove saradnje od koje će imati koristi ne samo Rusi, već i Srbija kao i zemlje EU. Izgradnjom gasovoda će se smanjiti ogromni troškovi dostave i transporta gasa.

Higija

18. decembar 2017.

Biće potpisani sporazumi u vezi sa gasom. Uvećana je potrošnja gasa, iznosi više od dve milijarde kubnih metara, jer kako napreduje industrija veća je i potrošnja gasa. Razgovaraće se o uvećanju skladišta u Banatskom Dvoru, kako bismo obezbedili siguirnost za građane i fabrike. Problem energetsko sektora u Srbiji mora da se reši.

Milan

18. decembar 2017.

Vema komplikovano pitanje vojne saradnje , kad sa svih strana gledaju u nas. Mi realno niti smo u nato-u , niti priklonjeni rusiji i sada koji god se potez povuce , veoma gadno.

Marko

18. decembar 2017.

Mi moramo biti neutralni i jaki vojno, tu nema dileme, e sada koliko ce rusi pomoci je veliko pitanje. Najbolja opcija je kupovina , ali kakvi smo u toj oblasti, ni sam nisam pametan.

boban

18. decembar 2017.

Nadrljali smo...

Tom Sojer

19. decembar 2017.

S njim, nema nama pomoći. Kao ni braći Rusima, s Vladimirom. Eh, sad. Udruženi neće ništa nauditi bratskoj Rusiji, ali će bratska Srbija proći kao bos po trnju. Narode, dajte da mu damo nacionalnu političku penziju, koju je sam smanjio, sa preporukom da se za poboljšanje svog materijalnog statusa pobrine kao muška dadilja kod Voje vojvode, svog političkog tate. Biće lepo njima, a još lepše nama.

tanja

19. decembar 2017.

Današnji sveti dan, Sveti Nikola , daće blagoslov dogovoru našeg i ruskog predsednika. Malo ko je od državnika imao tu čast i privilegiju da se planira tako dug razgovor sa predsednikom Putinom.

miki

19. decembar 2017.

U vreme modernog hladnog rata, rusi nisu neko koga mozemo tek tako obrlatiti, ili smo sa njima ili nismo, normalno je da zele vojnu saradnju sa Srbijom jer zauzima strateski vazan polozaj na balkanskom poluostrvu. Rusiji je bitno da pronadje saveznike satelite sa kojima moze vojno da saradjuje, a sljive i maline moze naci maltene svugde.

Mrka

19. decembar 2017.

Što se tiče vojne sile mnogo smo slabi, nisu loši oni avioni ali to je malo. Treba da se poveća količina mašina a i ljudstva.

boban

19. decembar 2017.

Za razliku od drugih evropskih zemalja gde se odluke o nabavci novog tipa aviona, tenka ili broda donose nakon objavljenog tendera, javne procene ponuda, itd., mi i dalje insistiramo na direktnim nagodbama. Evropska praksa je ustanovljena da bi se sprecila korupcija koja je endemska kad je u pitanju kupovina naoruzanja. Dobar primer je Hrvatska, koja je objavila tender za eskadrilu borbenih aviona, sakupila 7-8 ponuda iz celog sveta, razmatrala ih, napravila "short-list" i sada opet razmatra preostale 3 ponude. Medjutim, u Srbiji je zadrzan model koji koristi Rusija, kao i mnoge monarhije i diktature na Bliskom Istoku, i koji daje ogromne mogucnosti za skretanje drzavnih para u privatne dzepove.