Bil Klinton: Hilari će nas učiniti jačim 1Foto: FoNet/AP

Pošto je Hilari Klinton ispisala novu stranicu istorije SAD, pošto je u utorak uveče na partijskoj konvenciji i zvanično proglašena za predsedničkog kandidata američkih demokrata kao prva žena kojoj je to pošlo za rukom, usledio je govor podrške njenog supruga i bivšeg lidera Sjedinjenih Država Bila Klintona.

 On je u obraćanju koje je imalo prilično lični ton poručio da je reč o ženi koja je za promene i koja ne trpi status kvo, prenosi Gardijan. „Ona je najbolji reformator koga sam upoznao u životu“, rekao je Bil Klinton.

Hilari Klinton se partijskoj konvenciji demokrata u Filadelfiji obratila preko satelita iz NJujorka i istakla istorijski značaj tog trenutka za žene. „Ako ima devojčica koje su ostale budne ovako kasno da gledaju ovo, htela bih da kažem da ću možda postati prva žena predsednik, ali jedna od vas će biti sledeća“, rekla je Klintonova. Usred sve većeg populističkog izazova predsedničkog kandidata republikanaca Donalda Trampa i scena revolta pristalica Bernija Sandersa, partijskog rivala Klintonove, govor Bila Klintona bi možda mogao da doprinese snaženju kampanje njegove supruge, navodi britanski list.

„Hilari će nas zajedno učiniti jačim. To je poznato jer je život provela u tome. Nadam se da ćete to učiniti, da ćete je izabrati. Mi koji imamo više jučerašnjih nego sutrašnjih dana imamo tendenciju da mislimo više na svoju decu i unuke“, rekao je Klinton. On je nastojao da isticanjem simboličnog proboja svoje supruge, ocenjuje Gardijan, zaseni podele koje su pogodile demokrate.
Klintonova će u skladu s tradicijom zvanično prihvatiti kandidaturu danas, poslednjeg dana partijske konvencije, kada se očekuje i njeno direktno obraćanje javnosti. „Ako pobedi, vratiće se da vas poveze ka američkoj budućnosti“, rekao je Klinton. On je takođe apelovao na partiju da učini više na stvaranju novih radnih mesta u američkoj privredi.

Klinton je, takođe, naglasio da njegova supruga ima dva imidža – jedan koji predstavljaju demokrate, i drugi koji predstavljaju republikanci, s tim što je „jedan stvaran, a drugi izmišljen“. „Moraćete sami da odlučite koji je koji, moji dragi Amerikanci“, rekao je nekadašnji američki predsednik.
Prema pisanju Gardijana, budući da je govor bivšeg lidera SAD imao prilično ličan ton, više je zvučao kao govor supruga muških predsedničkih kandidata. On se prisetio trenutka kada je 1971. prvi put sreo svoju suprugu i govorio o njihovom braku, preskočivši sporne trenutke, koji su svojevremeno procureli u javnost. „Prvi put sam je video na predavanju o građanskim i političkim pravima, imala je dugu plavu kosu, velike naočare, nije nosila šminku i pobuđivala je osećaj koji sam smatrao magičnim“, rekao je Klinton, prisećajući se da je dva puta odbila njegov verenički prsten. „Oženio sam svog najboljeg prijatelja“, izjavio je bivši američki predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari