Spomenik Alojziju Stepincu otkriven u Osijeku 1

Spomenik zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu otkriven je u danas u Osijeku, dan uoči 57. godišnjice od njegove smrti.

Spomenik je  postavilo osiječko udruženje „Auxilium“ u saradnji s gradom, Osječko-baranjskom županijom, Đakovačko-osječkom nadbiskupijom, fondacijom „Vigilare“ i udruženjem „Braća Hrvatskog Zmaja“.

Predsednik Udruženja Auxilium Marijan Gubina kaže da su postavljanjem spomen-biste želeli da odaju počast kardinalu Stepincu, „njegovoj žrtvi i mučeništvu kroz koju je pokazao pravi smisao vere“, kao i da podsete Osječane koliko je važno biti spreman „podneti žrtvu“.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić rekao je novinarima da je grad prihvatio ideju udruženja o postavljanju spomenika Stepincu, „kao jednom od najvećih hrvatskih sinova, u znak zahvalnosti za sve što je učinio za postojnost hrvatskog naroda“.

Inače, spomenik Stepincu je postavljen u godini u kojoj mešovita katoličko-pravoslavna komisija razmatra život i delo kardinala Stepinca pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata.

Treći sastanak te komisije biće održan 13. i 14. februara u Novom Sadu, a na njemu će, kako se očekuje, SPC predtaviti dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvova u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari