U Karađorđevom parku u Beogradu otkriven spomenik generalu Božidaru Jankoviću (VIDEO) 1Foto: MOD

U Karađorđevom parku u Beogradu danas je otkriven spomenik generalu srpske vojske Božidaru Boži Jankoviću, učesniku šest ratova od 1876. do 1918. godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je na otkrivanju spomenika da je Janković bio jedan od najsposobnijih i najzaslužnijih srpskih oficira iz vremena oslobodilačkih ratova, navodeći da je učestvovao u dva srpsko-turska rata, u srpsko-bugarskom ratu, oba balkanska i Prvom svetskom ratu.

„Izuzetnu vojnu karijeru, tokom koje je nizao značajne komandne dužnosti, ukrasio je đeneral Janković i dužnostima na kojima je razvijao vojnu misao. Obavljao je dužnost ministra odbrane, a aktivno je pružao doprinos odbrambenim sposobnostima Srbije i kada je bio u penziji. Prožet idejom slobode i bratstva obavljao je i dužnost načelnika štaba Crnogorske vrhovne komande“, rekao je Vučević.

Ministar odbrane je naveo i da treba da se zna i pamti da je general Janković upisao granice Srbije na mapi sveta.

„Da je njegova slavna Treća armija 1912. godine, leteći u zanosu ka svojoj, ka našoj kolevci Kosovu i Metohiji, upisala granični kamen naše otadžbine, od Boga dat i od predaka ostavljen. Tamo je granica naše južne pokrajine, kod naselja Đeneral Janković, priznata po svim normama međunarodnog javnog prava i priznata po pravu morala i od Boga datog. Ovaj spomenik treba da služi da se toga ne stidimo i da to pamtimo“, kazao je Vučević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je da je spomenik delo vajara Zorana Ivanovića i da se njime general Janković spasava od zaborava.

„Ali je on samo prvi među mnogima sa kojima ćemo to učiniti“, kazao je Selaković.

Predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca Nikola Filipović, koje je pokrenulo inicijativu za podizanje spomenika, rekao je da je general Janković uz vojvodu Vuka i Voju Tankosića „jedan od najvećih junaka i dobrovoljaca koje je iznedrio srpski narod“.

U Karađorđevom parku u Beogradu otkriven spomenik generalu Božidaru Jankoviću (VIDEO) 2
Foto: MOD

Spomenik su osveštali vikarni remezijanski episkop Stefan i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. Ceremoniji su prisustvovali i ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva Goran Vestić, predstavnici Grada Beograda, lokalne samouprave, predstavnici boračkih udruženja, kao i potomci generala Jankovića.

Božidar Janković bio je srpski general, ministar vojni i učesnik srpsko-turskih, Srpsko-bugarskog, balkanskih i Prvog svetskog rata. Za svoje zasluge odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima, Ordenom Belog orla i Ordenom Miloša Velikog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari