Mediji: U Gračanici otkriven spomenik Srbima stradalim 17. marta 2004. godine 1foto Aleksandar Roknić

U Gračanici je danas, povodom dve decenije od masovnog nasilja nad kosovskim Srbima, otkiveno spomen obeležje posvećeno srpskim žrtavama ubijenim 17. marta 2004, objavio je „Kim radio“.

Prethodno je služen parastos u manastiru Gračanica, da bi, potom, sveštenstvo, predstavnici institucija i građani položili bele ruže na instalaciju posvećenu nestalima na Kosovu.

U dvorištu Doma kulture zatim je otkriveno spomen obeležje posvećeno srpskim žrtvama nastradalim tokom „martovskog pogroma“ 2004, rad vajara Branislava Ristića.

Otkrivanju spomen obeležja prisustvovalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Srpske liste, lokalnih samouprava u Gračanici, predstavnici drugih političkih partija i građani, piše „Kim radio“ na svom sajtu.

Danas se navršava 20 godina od nereda na Kosovu, poznatih pod nazivom „martovski pogrom“, tokom kojih su Albanci ubili najmanje osmoro i proterali više od 4.000 Srba, te uništili ili oskrnavili više od 35 crkava i manastira.

Povod za napade bila je nesreća u kojoj su se tri dečaka albanske nacionalnosti utopila u reci Ibar u selu Čabra u Ibarskom Kolašinu, zašta su Albanci optužili lokalne Srbe.

Po podacima iz izveštaja misije UNMIK iz aprila 2004., u neredima je ubijeno 19 osoba – osmoro Srba i 11 Albanaca koji su poginuli u sukobima sa pripadnicima međunarodnih snaga.

Povređeno je više od 1.000 ljudi, među njima i desetine pripadnika medjunarodni snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari