Trampov savetnik dao ostavku 1Foto: RON SACHS / POOL

Bela kuća je saopštila da je savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin
podneo ostavku zbog izveštaja da je obmanjivao visoke zvaničnike američkog predsednika Donalda Trumpa o svojim vezama sa ruskim ambasadorom u Sjedinjenim Državama.

Ostavka Flina, nakon manje od mesec dana rada u Trumpovoj administraciji, u praksi predstavlja neuobičajenu ranu reorganizaciju u timu američkih visokih savetnika, preneo je RSE.

Flin je bio odani pristalica Donalda Trumpa tokom njegove predsedničke kampanje, međutim, njegove veze sa Rusijom izazvale su zabrinutost među drugim Trumpovim visokim savetnicima.

Ono što je možda nepovratna greška, Flin je u početku rekao potpredsedniku Majku Pensu da nije razgovarao o sankcijama sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom tokom mnogih
telefonskih poziva u decembru, kada je bivši predsednik Barak Obama pripremao nove sankcije Rusiji zbog navodne umešanosti u hakovanje američkih predsedničkih izbora.

Međutim, nakon nekoliko nedelja, Flin je priznao kao dogovor na objavljeni izvještaj da je možda razgovarao o sankcijama sa ambasadorom Rusije. Svaka ovakva diskusija verovatno je
prekršila američki zakon koji zabranjuje građanima da sprovode spoljnu politiku.

Penzionisani general Kit Kelog, koji je bio šef osoblja Saveta za nacionalnu bezbednost, imenovan je za vršioca dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost, dok Tramp ne odluči ko će biti imenovan za novog savetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari