Sledi polufinale u Francuskoj 1Foto: Fonet/AP

Lideri Evropske unije čestitali su holandskom premijeru Marku Ruteu i biračima na udarcu koji su naneli nacionalizmu i populizmu na parlamentarnim izborima u sredu, prenosi EUObzerver.

U EUObzerveru sugeriše da je rezultat glasanja suprotan trendu koji su pokrenuli Bregzit i izbor Donalda Trampa za predsednika Sjedinjenih Država. Ishod izbora u Holandiji znači odbacivanje „pogrešne vrste populizma“, rekao je Rute.

„On nije rekao koja bi mogla biti ispravna vrsta populizma“, konstatuje briselski portal. Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije, je čestitajući Ruteu veličao „glasanje protiv ekstremista“ – pošto je krajnje desna, evroskeptična partije Gerta Vildersa na izborima osvojila drugo mesto.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni na Tviteru je predvideo da Holandija neće krenuti stopama Ujedinjenog Kraljevstva i napustiti EU. „Anti-EU desnica je izgubila izbore u Holandiji. Obavežimo se zajedno da ćemo promeniti i živnuti Uniju“, naveo je Đentiloni. „Populizam se ne isplati“, tvitovao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Gzavije Betel.

Francuski predsednik Fransoa Oland čestitao je Ruteu, takođe preko Tvitera, „na jasnoj pobedi nad ekstremizmom“. Emanuel Makron, francuski centristički političar koji će se na predsedničkim izborima u aprilu boriti protiv Marine le Pen je kazao: „Holandija nam pokazuje da proboj krajnje desnice nije neopoziv i da evropski progresivisti jačaju“. Pjer Moskovisi, komesar Francuske u EU, primetio je da „Holandija pokazuje put ka novom evropskom početku“.

Sam Rute upotrebio je analogiju sa fudbalom govoreći o evropskoj politici. On je holandske izbore nazvao četvrtfinalem u borbi EU protiv nacionalizma. Francuski predsednički izbori u aprilu biće polufinale, a nemački parlamentarni u septembru finale te borbe, rekao je Rute.

Komentar nemačke kancelarke na Ruteovu pobedu bio je karakteristično uzdržan, primećuje EUObzerver. „Radujem se daljoj saradnji, prijateljskoj, susedskoj, evropskoj“, kazala je Angela Merkel Ruteu u telefonskom razgovoru, kako je preneo kancelarkin portparol.

EUObzerver konstatuje da je Rute u kampanji zauzeo veoma tvrd stav prema migrantima u nastojanju da pobedi Vildersa. Za Mevluta Čavušoglua, ministra spoljnih poslova Turske koja je od minulog vikenda u diplomatskom sukobu sa Holandijom, nema razlike između holandskih liberala i „fašiste“ Vildersa. Holandske vlasti su u subotu odbile da daju dozvolu za sletanje avionu u kojem je trebalo da bude Čavušoglu.

Turski ministar želeo je da govori na mitingu u Roterdamu u prilog ustavnih promena u Turskoj o kojima će se glasati na referendumu 16 aprila. Holandija je takođe deportovala tursku ministarku za brigu o porodici koja je, kao i Čavušoglu, želela da se u Roterdamu obrati turskoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari