SAD su izvele raketne udare na vazdušnu bazu u Siriji kao odgovor na navodni hemijski napad koji se dogodio u Idlibu, javili su svetski mediji.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su udari na ciljeve u Siriji bitni za sprečavanje upotrebe bojnih otrova u budućnosti, javio je AP dodajući da je on pozvao na okončanje krvoprolića u Siriji.

Govoreći u svojoj rezidenciji na Floridi, Tramp je izjavio da nema sumnje da je sirijski predsednik Bašar Asad odgovoran za napad hemijskim oružjem. „Asad je je ugušio bespomoćne ljude, žene i decu,“ izjavio je on.

Iz kabineta sirijskog predsednika bašara Asada poručuju da je američki raketni napad na vojnu bazu u sirijskoj provinciji Homs „bezobziran“ i „neodgovoran“. U saopštenju iz kabineta Asada navidi se da napad odražava kontinuiranu američku politiku, bez obzira na administraciju, koja je bazirana na bombardovanju i „pokoravanju ljudi“.

Kako prenose mediji, do udara je došlo samo nekoliko sati nakon što je u četvrtak objavljeno kako Pentagon i Bela kuća razmatraju vojne opcije kao odgovor na napad koji je usmrtio više od 80 ljudi.

Kako je javio CNN, s brodova stacioniranih u Sredozemnom moru prema Siriji je ispaljeno između 50 i 60 projektila tipa “Tomahawk“, a meta im je bilo uzletište u vazdušnoj bazi Šajrat na zapadu države, u okolini Homsa, sa kojeg su poleteli sirijski avioni za koje se veruje da su učestvovali u ispaljivanju bojnog otrova na civile.

Projektili su ispaljeni oko 4:40 časova po sirijskom vremenu. Prema prvim informacijama, projektili su pogodili metu, ali zasad nema informacija kakvu su štetu naneli sirijskim snagama.

Amerikanci su, kako tvrde zvaničnici Pentagona, Rusima dali signal da slede napad, a kažu i da je u pogođenoj bazi bilo ruskih vojnika.

Operaciju je naredio predsednik SAD Donald Tramp, koji je naveo da je u “vitalnom interesu SAD da zaustavi upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja“.

Tramp se, nedugo nakon prvih vesti o napadu na Siriju, obratio naciji pred okupljenim reporterima u njegovoj rezidenciji Mar-A-Lago u saveznoj državi Floridi, u kojoj je ugostio svog kineskog kolegu Si Đinpinga.

“U utorak je sirijski diktator Bašar al Asad pokrenuo grozan hemijski napad na nevine civile, koristeći pritom smrtonosni nervni plin, kojim je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i dece. Izazvao je sporu i brutalnu smrt većeg broja ljudi, uključujući i predivnu dečicu, koja su okrutno smaknuta u ovom varvarskom napadu. Nijedno božje dete ne zaslužuje tako nešto”, rekao je Tramp na početku obraćanja.

“Večeras sam naredio napad na vazdušnu bazu u Siriji iz koje je krenuo hemijski napad. Nema nikakve sumnje da je Sirija koristila hemijsko oružje i prekršila međunarodne konvencije koje ga zabranjuju. Svi dosadašnji pokušaji da se promeni Asadovo ponašanje su propali, dramatično su propali. Rezultat je produbljivanje izbegličke krize i dalja destabilizacija regiona“ , izjavio je Tramp.

On je pozvao sve civilizovane nacije da se pridruže SAD u nastojanjima da se spreči krvoproliće u Siriji. „Tražimo božju mudrost u suočavanju s izazovima našeg nemirnog sveta, molimo se za živote ranjenih i duše umrlih i nadamo se da, sve dok se Amerika bude zalagala za pravdu, da će na kraju mir i sklad prevagnuti. Bog blagoslovio Ameriku i celi svet », zaključio je obraćanje Tramp.

Prema ranijim izveštajima, upravo se ispaljivanje navođenih krstarećih raketa spominjalo kao jedna od opcija za napad. Opcije i strategiju su razradili ministar obrane Džejms Matis i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster.

U napadu počinjenom u utorak u pokrajini Idlib ubijeno je najmanje 86 osoba, od kojih tridesetero dece, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudksa prava. Turski ministar pravosuđa rekao je u četvrtak da su rezultati obdukcije nekoliko žrtava pokazali da je upotrijebljeno hemijsko oružje, a pretpostavlja se da je reč o sarinu.

Putin i ruski zvaničnici reagovali na napad SAD-a

Predsednik Rusije Vladimir Putin osudio je napad SAD na Siriju i dodao da je to agresija na suverenu državu i kršenje međunarodnog prava, saopštio je Kremlj, a prenosi B92. 

Rusija će tražiti hitan sastanak Saveta bezbednosti UN (SB UN) u vezi sa raketnim napadom koji su izvršile SAD u noći između četvrtka i petka na vojni aerodrom u sirijskoj pokrajini Homs, izjavio je za Sputnjik predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Saveta federacije Rusije Viktor Ozerov, prenosi Fonet.

„Rusija će pre svega zahtevati hitan sastanak Saveta bezbednosti UN. Ovo se može smatrati kao akt agresije od strane SAD protiv država UN“, rekao je Ozerov komentarišući američki napad.

„Posle ovog incidenta već nelagodni odnosi sa SAD će se pogoršati“, rekao je Ozerov i dodao da će raketni napad verovatno biti „veoma loš primer za oružanu opoziciju u Siriji koja bi mogla da dovede u pitanje postignute sporazume sa opozicijom, uključujući i u Ženevi“, javlja Fonet.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika rekao je da Putin smatra da je napad pokušaj da se skrene pažnja međunarodne zajednice s velikog broja civilnih žrtava u operaciji međunarodne koalicije predvođene SAD-om u Iraku, prenela je ruska agencija Tass, piše B92.

Američkim napadom na Siriju verovatno je okončana saradnja Rusije i SAD u Siriji, izjavio je jutros jedan visoki ruski zvaničnik.

U saopštenju koje je prenela državna novinska agencija, za napad hemijskim oružjem okrivljena je vlada sirijskog predsednika Bašara Asada.

Član Odbora za spoljne poslove Saveta federacije Rusije Igor Morozov uporedio je napad SAD u Siriji sa bombardovanjem Jugoslavije i intervencijom u Iraku.

„Napad na aerodrom podseća na bombardovanje Jugoslavije, vojnu intervenciju u Iraku, razaranje Libije i druge akte nepoštovanja međunarodnog prava od strane SAD“, istakao je ruski senator, stoji na sajtu B92.

Prema njegovim rečima, „sada je savršeno jasno da je hemijski napad u Idlibu bio američka provokacija kako bi se opravdao napad na vazdušnu bazu“.

Predsedavajući Komiteta za međunarodne poslove ruskog parlamenta Konstantin Kosačev izjavio je da je koalicija Rusije sa SAD po pitanju sirijske krize dovedena u pitanje nakon što je Vašington izvršio raketne napade na vazdušnu bazu Al Šajrat, objavio je Interfaks, prenosi Rojters.

Kosačev je ocenio da su napadi izvedeni sa namerom da se „uz pomoć baruta odštampa već pripremljena presuda vezana za odgovornost (sirijskog predsednika Bašara) al Asada za hemijski napad u Idlibu“, rekao je Kosačev.

Ruski ambasador pri UN Vladimir Safronkov je, posle sastanka Saveta bezbednosti UN na kome je još jednom odloženo glasanje o rezoluciji u kojoj bi se osudile sirijske vlasti zbog hemijskog napada, upozorio na „negativne posledice“ u slučaju vojne intervencije u Siriji, pošto su tokom dana stizala upozorenja od američkih zvaničnika, piše Fonet.

Pohvale za intervenciju SAD-a

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netnijahua izdao je rano jutros saopštenje u kome se pohvaljuju udari SAD na Siriju, uz ocenu da je Donald Tramp time poslao snažnu poruku da se upotreba i širenje nuklearnog oružja neće tolerisati, prenosi B92.

U saopštenju se dodaje da se Izrael nada da će se Trampova snažna poruka protiv Asadovog režima čuti ne samo u Damasku, već takođe u Teheranu i Pjongangu, preneli su izraelski mediji.

Pohvalama američke intervencije se pridružila se i Saudijska Arabija koja je jutros pohvalila „hrabru odluku“ američkog predsednika Donalda Trampa, da izvede raketni napad na Siriju kao odgovor na napad hemijskim oružjem u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari