Sutra samit NATO 1Foto: EPA/ OLIVIER HOSLET

Uz svečano otvaranje novog sedišta NATO i jake mere bezbednosti, u Briselu će u četvrtak biti održan samit Alijanse kojem će prvi put prisustvovati američki predsednik Donald Tramp.

Liderima NATO na samitu će se pridružiti i premijer Crne Gore Duško Marković, javlja Glas Amerike. Crnogorsko članstvo, kako je ocenio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg danas na konferenciji za novinare, predstavlja „korak napred za Crnu Goru, stabilnost Balkana i
viziju Evrope, celovite, jedinstvene i u miru“.
 
„Radujemo što ćemo poželeti formalnu dobrodošlicu Crnoj Gori početkom juna“, poručio je generalni sekretar. Naglasio je i da učešće crnogorskog premijera na samitu pokazuje da se NATO i dalje zalaže za politiku otvorenih vrata.
 
Crna Gora formalno postaje 29. članica Alijanse 5. juna, nakon što na ceremoniji u američkom Stejt departmentu preda svoje instrumente za potvrđivanje Protokola o pristupanju NATO. Prethodno su Protokol potvrdile sve članice, a ostaje još da Holandija preda instrumente za ratifikaciju.
 
Skup lidera NATO održava se u senci terorističkog napada u Mančesteru, u kojem su poginule 22 osobe dok je 59 povređeno. Generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao je u sredu da će samit pokazati da su saveznici ujedinjeni u borbi protiv terorizma i odbrani „naših otvorenih društava“.
 
Stoltenberg je najavio da će jedna od glavnih tema samita u četvrtak biti kako da se ojača borba protiv terorizma. Dodao je i da članice još razgovaraju o tome da li će Alijansa da se pridruži međunarodnoj koaliciji za borbu protiv Islamske države. Za samit je planirana samo radna večera tokom koje će, kako prenosi Rojters, evropski saveznici saopštiti predsedniku Donaldu Trampu, koji je tokom predizborne kampanje često kritikovao Alijansu, da pristaju da iz svojih budžeta više izdvajaju za odbranu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari