Le Penova proneverila novac Evropske unije? 1Foto: EPA/ IAN LANGSDON

Politička grupacija Marine le Pen u Evropskom parlamentu, Evropa nacija i sloboda (ENF), osumnjičena je za proneveru gotovo pola miliona evra poreskih obveznika.

U izveštaju EY-a (nekadašnjeg Ernst & Young) od 19. maja 2017, u koji je uvid imao EUObzerver, navodi se da grupa nije ispunila finansijske obaveze za „desetoro pružalaca usluga u ukupnoj vrednosti od 492.506,88 evra“. Takođe nije poznato kuda je otišao prihod od 53.876,31 evro.

EY je angažovan kao spoljni revizor grupacije ENF. Zadatak revizorske firme bio je deo standardne procedure za reviziju novca EU koji je dodeljen i koji je iskoristila ENF. Parlamentarna grupa ENF je formirana sredinom 2015. Obuhvata ekstremno desne članove, žestoke evroskeptike, kao što su Nacionalni front Le Penove, italijanska Severna liga i Austrijska slobodarska partija.

EU finansira panevropske političke partije od 2004. s ciljem da poveća zainteresovanost za izbore u Evropi, ali pravila zabranjuju članovima EP-a i njihovim političkim grupama da troše taj novac na nacionalne izbore ili referendume. Izveštaj EY-a u kojem se navode „primeri nepoštovanja“ tih pravila usledio je nakon što je sprovedena zasebna istraga u vezi sa bivšom predsedničkom kandidatkinjom u Francuskoj.

U toj ranijoj istrazi se Le Penova optužuje da je zloupotrebila parlamentarne fondove EU zarad sopstvenih nacionalnih političkih ambicija, tako što je svojim pomoćnicima plaćala za obavljanje poslova koji nemaju veze sa EU. Bart Staes iz belgijske Partije zelenih, koji predsedava Komitetom parlamenta za nadzor budžeta, rekao je da su cifre koje je naveo EY zabrinjavajuće. „Ako su tačne, onda je to glavno pitanje“, rekao je. On je dodao da će generalni sekretar EP-a Klaus Vele morati da traži da se novac nadoknadi.

Blagajnik ENF-a Gerolf Anemans negirao je u saopštenju da je došlo do bilo kakvog prestupa, ukazujući da su oni u potpunosti podržali izveštaj EY-a. „Ne postavlja se pitanje o prevari kako se izričito navodi u ovom izveštaju“, rekao je Anemans. Revizorski izveštaj na 13 strana izdat je nakon što je EY u maju dobio novu informaciju. U njemu su navedeni detaljni podaci o finansijama grupe tokom 2016.
Nije potpuno jasno kako ili gde je novac potrošen, ali cifre predstavljene u izveštaju su pokazale ogroman porast troškova u poređenju sa izveštajem iz prethodnog perioda, a troškovi su se ticali isplate osoblja, reklama i „političkih aktivnosti i aktivnosti informisanja nacionalnih delegacija“.
U prethodnoj istrazi u vezi s partijom Nacionalni front Le Penova se optužuje da je prevarila EP-a za gotovo pet miliona evra da bi platila osoblje za rad u stranci u Francuskoj u periodu od 2012. do uoči samih predsedničkih izbora ove godine. U aneksu najnovijeg izveštaja je, na primer, ukazano da su članovi EP-a potrošili gotovo polovinu budžeta grupe koji im je dodelio parlament EU 2016. Gotovo četvrtina te sume je otišla na „postere, letke i brošure“, pošto je ogromna suma potrošena na onlajn reklamiranje i osoblje.

Alijansa za direktnu demokratiju u Evropi, politička grupa koju uglavnom čine članovi EP-a iz redova Partije za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (Ukip) Najdžela Faraža, takođe je proneverila oko 500.000 evra, pokazuje izveštaj jedne druge revizorske grupe u koji je uvid imao Gardijan u novembru prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari