Svečano otvoren „Beogradski kutak” u Moskvi 1Foto: FoNet/Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, zajedno sa ministrom u Vladi Moskve Sergejem Čerjominom, svečano je danas otvorio „Beogradski kutak” u centru ruske prestonice, navedeno je u saopštenju za medije.

Manifestacija je okupila brojne posetioce, a događaju su prisustvovale zvanične delegacije Beograda i Moskve i promotor kulturnog dela manifestacije „Dani Beograda u Moskvi” glumac Miloš Biković.

Gradonačelnik Mali je pojasnio da je namera kutka da se na jednom mestu predstavi bar deo naše istorije i tradicije.

– U „Beogradskom kutku” Moskovljani imaju priliku da probaju naše tradicionalne proizvode, ali i da dožive duh Skadarlije i upoznaju se sa starim zanatima. Istovremeno, ovo je i poziv Moskovljanima da dođu u Beograd – rekao je Mali.

Miloš Biković je naročito izrazio zadovoljstvo jer se program oslonio na našu srednjovekovnu tradiciju, što je blisko i ruskom narodu i deo je našeg zajedničkog mentaliteta.

„Beogradski kutak” ima tri kućice, foto-boks i 3D virtuelni obilazak Beograda. U jednoj kućici su stari zanati, opančarstvo, kaligrafija, tkanje, zlatovez, slikanje, u drugoj je promocija turističkih potencijala Beograda i Srbije i „Er Srbije”, gde su brošure o Beogradu i Srbiji na ruskom jeziku. Treća kućica je „Duh Skadarlije” i tu su glumci iz Skadarlije koji predstavljaju ovu boemsku četvrt starog Beograda. Na bini je organizovan bogat kulturno-umetnički program.

U saopštenju stoji da su tokom cele manifestacije tu bili i vitezovi, gospoda i dame iz Skadarlije, kao i devojke iz Kulturno-umetničkog društva „Talija”.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari