Da li su "Beogradski dani porodice" Šapićeva predizborna kampanja? 1BETAPHOTO/BEOINFO/MIODRAG TODOROVIC

Nedavno su u Beogradu po drugi put otvoreni „Beogradski dani porodice“ i za razliku od prošlogodišnje manifestacije koja je trajala dva dana, ovaj put će trajati čak dva meseca.

Predsednik Privremenog ograna Grada Beograda Aleksandar Šapić je ovim povodm izjavio da će zbog ove dvomesečne manifestacije mnogi protivnici porodice „dobiti nervni slom“.

„Dani porodice“ su organizovani u 18 tematskih zona raspoređenih po različitim lokacijama u Beogradu od početka Knez Mihailove ulice preko Trga Republike do celokupnog područja Kalemegdana.

„Imaćemo 10 bina, jedna od njih je velika bina na Trgu Republike i tu ćemo svakog vikenda da imamo velike večernje koncerte, naravno kako manifestacija bude tekla, mi ćemo tako da gradimo program, odnosno sam sadržaj manifestacije“, izjavila je na otvaranju ove manifestacije Isidora Lukić, ispred organizacije Dani porodice.

Tokom dva meseca trajanja u planu je da se održi više od 50 festivala brojne sportske aktivnosti, programi posvećeni video igrama, muzici, veliki luna park na Kalemegdanu, više od 100 koncerata klasične džez, bluz, pop i rok muzike, više od 50 bioskopskih projekcija na otvorenom na dve lokacije, više od 30 pozorišnih predstava na otvorenom.

Najavljeno je i više od 350 muzičkih izvođača, više od 50 uličnih zabavljača, više od 40 plesača, 100 likovnih umetnika, kao i kulturno-umetnička društva koja dolaze iz čitave Srbije.

Miloš Vučković iz udruženja Naša mesna zajednica ističe da nema dileme da Šapić putem „Dana porodice“ vodi dvomesečnu predizbornu kampanju.

On smatra da će troškovi ove, kako je rekao, dvomesečne Šapićeve kampanje biti nesumnjivo veoma veliki.

„Troškove ćemo znati tek kada stignu računi sa dvomesečnih ‘Dana porodice’ koje će kao i do sada platiti građani Beograda putem budžeta grada“, kaže Vučković.

Navodi i da Šapić ovom manifestaciom nastoji da skrene fokus sa problema sa kojima se Beogtrad suočava na teme koje, kako kaže nisu u njegovoj nadležnosti.

„S obzirom da Šapić upravlja gradom u kojem tehnički neispravni autobusi ubijaju ljude na ulici, prepolovljavaju se i gore, a rđavi trolejbusi izleću van ulica, otud njegova velika briga za natalitet, Kosovo i preseljenje Titovih posmrtnih ostataka iz Kuće cveća koji nisu u nadležnosti grada Beograda kojim on upravlja“, priča Vučković.

Da li su "Beogradski dani porodice" Šapićeva predizborna kampanja? 2
foto (BETAPHOTO/BEOINFO/MIODRAG TODOROVIĆ)

Kaže i da Šapić „van oka javnosti“ na telefonskim sednicama donosi odluke na čelu Privremenog organa grada Beograda.

„On rasprodaje ono malo javne imovine koja je ostala u vlasništvu grada Beograda. Zadnji primer privatizacije protiv interesa Beograđana je javno-privatno partnerstvo kojim se linije pravaca 100 i 700 oduzimaju GSP-u daju privatnim prevozima“, kaže Vučković.

I sociolog Jovo Bakić smatra da je reč o „demagoškoj kampanji“ kad su „Beogradski dani porodice u pitanju“.

„Intelektualno ograničeni nesretnik koji sistematski uništava grad nudi nam gluposti o premeštanju Brozovog groba i dane porodice, nesvestan da je taj grob deo istorije ovog društva i da porodičnu budućnost ugrožava nečovečni sistem, čiji je on deo, igrajući tako na primitivnu radikalno-desničarsku kartu“, smatra Bakić.

Aleksandar Šapić je na otvaranju ovogodišnjih „Dana porodice“ izjavio da je mali deo javnosti bio protiv održavanja prošlogodišnje manifestacije jer su je, kako kaže, videli kao „kontraparadu paradi homoseksualaca i biseksualaca“.

„Šapić je u par navrata rekao da neće podržati paradu ponosa i to je ne samo loše za LGBT zajednicu već i za sve građane, jer gradonačelnik bi ipak trebalo da podrži sve Beograđane bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet, a ne samo one koji imaju porodicu“, kaže za Danas filozof Miloš Kovačević.

Dodaje da je LGBT zajednica u Srbiji diskriminisana i da im je zakonski onemogućeno da zasnuju porodicu i da se Šapićevi „Dani porodice“ mogu videti kao „još jedno sipanje soli na ranu“.

„Vi imate grupu kojoj je pravno zabranjeno da zasnuje porodicu, ne prepozanju se naše zajednice i nije dozvoljeno usvajanje, a onda imate insistiranje na toj heteroseksualnoj porodici što je zapravo još jedna dodatna uvreda za LGBT zajednicu“, kaže Kovačević.

Kaže da Šapić svakako nije u poziciji da donosi zakone ali da Skupština Srbije koju Šapić podržava ima negativan stav odnos prema LGBT zajednici.

„To je dodatno licemerno, da je Šapiću zapravo stalo do porodice u jednom generalnom i univerzalnom smislu on bi promovisao i istopolne porodice“, zaključuje Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari