Šapić "atomski zdesna" krenuo u kampanju: Kome može da preuzme birače? 1foto (BETAPHOTO/BEOINFO)

Dok se takozvana proevropska opozicija premišlja hoće li ili ne na beogradske izbore 2. juna, Aleksandra Šapić, kandidat za gradonačelnika liste „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“, uveliko je u kampanji i borbi za glasove desnice budući da, koalicija NADA, jedna od ozbiljnijih opcija na tom političkom polju najavljuje bojkot.

Šapić poručuje:“Beograd mora da ima srpsku vlast, Beograd mora da ima srpskog gradonačelnika, Beograd mora da ima srpsku upravu“, i još jače nastavlja kampanju koju je vodio do izbora održanih 17. decembra na način da ga ne se postide koalicioni pratneri, prvi među radikalima Vojislav Šešelj i Milica Đurđević Stamenkovski, liderka Zavetnika.

Ukoliko izađe na izbore veliki rival, mu može biti Branimir Nestorović i njegov pokret „Mi – snaga naroda“, pa se postavlja pitanje kako će se raspodeliti glasači desnice odnosno može li i koliko Šapić prodreti među birače Nade i razočarane birače Nestorovića, ako ih ima.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović za Danas kaže da iako je i to bilo za očekivati, posle lomova i podela, Nestorović gotovo da nema „razočarane birače“ i, bar kako trenutno stoje stvari, verovatno bi čak i popravio svoj decembarski rezultat.

– Da li je to privremeno stanje ili neki dugoročniji trend, videćemo. Ali za sada on stoji vrlo dobro, pogotovo u Beogradu. Upravo to bi možda i mogao biti jedan od razloga zbog kojih je Šapić krenuo sa tvrđom i još „desnijom“ retorikom, delom zato što joj je i inače sklon, ali delom i zato da bi sprečio eventulni odliv SNS-ovih glasača ka Nestoroviću, a možda mu čak i uzeo ponekog – kaže Vukadinović.

Jer, kako dodaje, koliko god da je Nestorovićev pokret u decembru, objektivno, koristio režimu da spreči gubitak Beograda, sigurno je da Aleksandar Vučić nije nimalo oduševljen da na političkoj sceni (a pogotovo „desnom“ i nacionalnom delu) na duži rok ima relativno snažnu, ili čak potencijalno dvocifrenu formaciju – pa, makar mu ona bila i naklonjena i u većoj ili manjoj meri kontrolisana.

– Tako da je ova Šapićeva pojačana nacionalna retorika (uključujući i ove izjave o „seobi Tita“) prevashodno usmerena na Nestorovićeve birače, plus, delimično, i glasove onih desnih stranaka koje u decembru nisu uspele da pređu cenzus – navodi on.

Dok Ivana Petronijević Terzić, novinarka Demostata, konstatuje da se Šapić fokusira na nacionalne, identitetske i populističke teme kako bi napravio otklon od pravih beogradskih tema i gorućih problema.

– Svakako je lakše najaviti izmeštanje Titovog groba ili govoriti da je Beogradu potreban srpski gradonačelnik od toga da se pronađe rešenje za saobraćajne gužve, zagađenje, nedostatak mesta u vrtićima ili kanalizaciju u određenim delovima glavnog grada. Teme poput ovih pogodne su za guranje u drugi plan ključnih pitanja koje muče Beograđane – ukazuje ona za Danas.

Prema njenim rečima, budući da su desno orijentisane stranke na čije glasače bi mogao da cilja, već na listi oko SNS – Zavetnici i radikali – Šapić bi time mogao da cilja na deo glasačkog tela nacionalistički orijentisanih stranaka koje su na prethodnim izborima ostale ispod cenzusa i pokuša upliv i kod glasača koalicije NADA i Nestorovića, a verovatno pokušava i da dopre i do nekih apstinenata.

Na pitanje ima li Nestorović razočarane birače i kome će oni otići, ona kaže da postoji deo razočaranih birača Nestorovićevog pokreta koji su glasači opozicije i antivučićevski orijentisani, a koji su nakon izbora 17. decembra stekli utisak da ta opcija “Mi – glas iz naroda” nije prava opozicija ovoj vlasti, i da je zapravo Vučićev projekat.

– Jedan deo glasača je takođe razočaran što se pokret tako brzo raspao i podelio na više opcija. Budući da su glasači decembarske liste “Mi – glas iz naroda” u najvećoj meri opoziciono orijentisani, najveći broj glasova razočaranih otići će pre opoziciji nego Šapiću i SNS, a izvestan deo glasača opcije “Mi – glas iz naroda” će odlučiti da na sledeće beogradske izbore i ne izađe. Šapić svojim desničarenjem svakako pokušava da napravi upliv kod Nestorovićevih glasača – navodi ona.

A Predrag Lacmanović, izvršni dorektor agencije Faktor plus, za Danas kaže teme o trdicionalnim i porodičnim vrednostima zanimljive ne samo biračima desnice već i delu opozicionih birača, jer udaljavanje od porodice, tradicionalnih i nacionalnih vrednosti postaje trend što ljudi ocenjuju kao problem.

– Ne kažem da će Šapić oduzeti glasove opozicje, ali možda od Novog DSS, Dveri i Nestorovića. Moguće i da ponekog apstinenta zainteresuje za tu priču. Ne ulazeći u druge aspekte njegovog rada, ta tema ne može da mu škodi – procenjuje Lacmanović.

Upitan koliko duboko može da prodre u biračko telo desnice, odgovara da ne veruje da može previše.

– Ali ovde se radi i o pola procenta i svakom procentu koji su bitni – zaključuje Lacmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari