Site name

Najveća stopa nezaposlenosti mladih u BiH, Sbija na šestom mestu

Prema podacima Centralne obaveštajne agencije (CIA), Bosna i Hercegovina (BIH) ima najveću stopu nezaposlenosti mladih ljudi u svetu, javlja RTRS, pozivajući se na pisanje Glasa Srpske.

4

Piše: FoNet

Banjaluka 22. avgust 2017. 10:16

Foto: FreeImages/ sanja gjenero

U tekstu se objašnjava da je CIA početkom ovog meseca objavila ažurirane podatke o zemljama sveta u kojima se pruža jasan pregled demografije, geografije, komunikacije, državnih tela, privrede i vojnih struktura zemalja.

Na svetskoj listi nezaposlenosti mladih osoba od 15 do 24 godine, BiH se našla na samom vrhu liste od 134 zemlje, daleko ispred Jemena, Alžira i Etiopije.

Prema podacima CIA, nezaposlenost mladih osoba u BiH iznosi neverovatnih 62,8 odsto, a kao relevantni podaci korišćeni su oni iz 2012. godine.

Prema pisanju Glasa Srpske, odmah ispod BiH nalaze se samoproglašeno Kosovo i Grčka sa 55,3 odsto, zatim Makedonija (53,9 odsto), Španija (53,2 odsto), Južna Afrika (51,5 odsto), Srbija (51,1 odsto), Gvajana (46,1 odsto), Hrvatska (43,1 odsto) i Tunis (42,3 odsto).

U rubrici koja se odnosi na BiH, CIA je ažurirala podatke o popisu stanovništva, uzimajući kao relevatne rezultate one iz 2013. godine, po kojima u BiH živi 50,1 odsto Bošnjaka, 30,8 odsto Srba, 15,4 odsto Hrvata, 2,7 odsto ostalih i jedan odsto onih koji se nisu izjasnili.

Američke vlasti navode da je metodologija obrade rezultata popisa sporna i da vlasti iz entiteta Republika Srpska odbijaju da priznaju rezultate Agencije za statistiku BiH.

U informacijama se opširno tretira i ekonomska situacija u BiH za koju piše da je zemlja sa ograničenim tržišnim reformama koja se snažno oslanja na izvoz metala, energije, tekstila i namještaja, kao i na doznake iz inostranstva.

Naglašava se i da preterana birokratija i segmentirano tržište obeshrabruju strana ulaganja dok strane banke, uglavnom iz Austrije i Italije, kontrolišu veliki deo bankarskog sektora.  

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Umnjak

22. avgust 2017.

Poštovana redakcijo, veoma sam razočaran što vaš novinar nije odgovorio na pitanje voditeljke emisije na N1, vezano za zaposlenost u Srbiji iako je ta tema vodeća u vašem današnjem izdanju. On dakle, nije hteo, videlo se to, ni da iznese ni svoj stav kako mu je voditeljka sugerisala. Po mom rezonu, mogao je da iznese podatke koji su u samom tekstu umesto "ličnog stava", ali nije! Mene to ljuti, jer se radi o zaštiti integriteta novine u kojoj dotični gospodin prima platu, koliko je poznato. Molim pokažite doslednost i objavite mi ovaj tekst. Insistiram. Vaš čitalac - hvala.

Struka

22. avgust 2017.

Mozda je metodologina sporna, ali stvarnost nije.

Dusan Spasic

22. avgust 2017.

E sada vidite pouzdanost srpskih institucija u olicenju Vucica koji stalno ponavlja da je opsta nezaposlenost pala na 10 % sto bi za mlade znacilo oko 20 %. Kad ono ispade vise od 50 %. Samo sminkanja ali od toga se ne zivi i kad tad dode racun na naplatu - ovako se ne moze lagati narod a imati duplo gori rast BDP-a u okruzenju (1,5 %) odnajgoreg (2,8 %). takode je jasno da vestacki konstrukti odnosno protektorati BIH i Kosovo, sto ce naravno pokazati tek istorija, imaju najgore rezultate na svetu. I nikada i nece imati bolje dok se jednog dana EU ne odluci da zavrne slavinu jer tako beskonacno ne moze. SAD su vec odavno digle ruke ali im odgovara samo baza Bondsteel od 5.000 mladih vojnika zatvorenih u toru koji cuda cine sa svojim platama medu sirmosnim stanovnistvom. Propasta prodaje se kao reformski orijentisan NATO. Ne daj boze vojske tude, uvek lose!

Gojko

22. avgust 2017.

E sad kad Vucic naruci istrazivanje njegove agencije Srbija ce biti na sestom mestu u svetu po zaposlenosti i visokom standardu.Nije li vec rekao kaka smo po bdp pretekli vecinu zemalja u EU? Sta zna CIA pitajte Vucica