Palestinac ubio trojicu Izraelaca 1Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Trojica Izraelaca su ubijena na ulazu u jevrejsko nasilje Har Adara na okupiranoj Zapadnoj Obali, saopštila je izraelska policija.

Na Izraelce je pucao tridesetsedmogodišnji Palestinac iz susednog sela, koji je takođe ubijen. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je rekao da je do napada došlo „na podsticaj Palestinaca“, a incident se dogodio nakon što je Džejson Grinblat, izaslanik za Bliski istok predsednika SAD Donalda Trampa, doputovao u Jerusalim da pokuša da obnovi mirovne pregovore između Izraelaca i Palestinaca. Od kada je Tramp u januaru stupio na predsedničku funkciju Bela kuća pokušava da napravi okvir za obnovu pregovora, ali nema nagoveštaja napretka po tom pitanju, piše Bi-Bi-Si. Mirovni pregovori su prekinuti u aprilu 2014. usred povišenih tenzija.

Policija je saopštila da je napadač identifikovan u izraelskim medijima kao Nimer Džamal i da je počeo da puca pošto je izazvao sumnju među pripadnicima bezbednosnih snaga na sporednoj kapiji Har Adara. On je iz neposredne blizine pucao i ubio dvojicu stražara i pograničnog policajca. Još jednu osobu je ozbiljno ranio nakon čega su ga ubile bezbednosne snage.

Napadač je otac četvoro dece i imao je izraelsku dozvolu za rad u jevrejskim naseljima duž granice sa Zapadnom Obalom, saopštila je izraelska unutrašnja bezbednosna agencija. Došao je iz sela Bejt Surik, koje je udaljeno oko kilometar i po od Har Adara. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali su ga pozdravile palestinske ekstremističke organizacije sa sedištem u Gazi Hamas i Islamski džihad.

Dozvolu za rad u jevrejskim naseljima, gde su mere bezbednosti na visokom nivou zbog potencijalnih napada, ima oko 36.000 Palestinaca. Pitanje naselja je jedno od najspornijih između Izraelaca i Palestinaca, koji ga smatraju preprekom za mir. Više od 600.000 Jevreja živi u oko 140 naselja, koja su izgrađena od izraelske okupacije Zapadne Obale i Istočnog Jerusalima 1967. Naselja se po međunarodnom pravu smatraju nelegalnim, ali Izrael to negira.

Jučerašnji napad je poslednji u nizu napada uglavnom Palestinaca i izraelskih Arapa na Izraelce noževima, vatrenim oružjem ili namernim zakucavanjem automobila od kraja 2015. Od tada je u takvim napadima u Izraelu i na Okupiranim teritorijama ubijeno pedesetak Izraelaca i petoro stranih državljana.

U tom periodu je ubijeno i oko 300 Palestinaca, za koje Izrael tvrdi da su većina napadači, piše agencija AFP. Ostali su ubijeni u sukobima sa izraelskim snagama. Izrael tvrdi da napade podstiču Palestinci, dok palestinsko rukovodstvo krivi frustracije koje vuku korene iz višedecenijske izraelske okupacije.

Netanijahu: Rušimo kuću napadača

Šef Kancelarije za informisanje Fataha, političke frakcije palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, saopštila je da je Izrael odgovoran za napad zbog „konstantne agresije“ na Palestince. Premijer Netanijahu je rekao da će kuća napadača biti uništena, a njegovim rođacima će biti ukinuta dozvola za rad. On je apelovao na Abasa da nedvosmisleno osudi napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari