Raketni program Irana će biti ubrzan 1Foto: EPA/ KIM HEE-CHUL

– Iranska elitna Islamska revolucionarna garda (IRCG) je saopštila da će biti ubrzan razvoj programa za balističke rakete uprkos pritiscima SAD i EU da se on obustavi, izvestila je poluzvanična novinska agencija Tasnim, preneo je Rojters.

U okviru značajnog zaokreta politike SAD, američki predsednik Donald Tramp je 13. oktobra odbio da potvrdi da Iran poštuje nuklearni sporazum iz 2015. i najavio agresivniji pristup Islamskoj Republici zbog njenih aktivnosti u vezi s razvojem balističkih raketa.

„Iranski program razvoja balističkih raketa će se proširiti i biće nastavljen većom brzinom kao reakcija na Trampov neprijateljski pristup ovoj revolucionarnoj organizaciji (IRCG)“, navodi se u saopštenju IRCG-a, koje je objavila Tasnim. Trampova administracija je uvela nove unilateralne sankcije s ciljem da osujeti iranski raketni program. Ona je apelovala na Teheran da ne pravi rakete koje mogu da nose nuklearne bombe, a Iran je saopštio da nema takve planove.
Teheran je više puta obećao da će nastaviti sa, kako je naveo, razvojem odbrambenih raketnih kapaciteta uprkos kritikama sa Zapada. „Nametanje okrutnih sankcija Gardi i neprijateljski pristup problematičnog i brutalnog (američkog) predsednika pokazuje neuspeh zlobne politike Amerike i cionističkog režima (Izraela) u regionu“, navodi se u saopštenju IRCG-a.

Iran ima jedan od najrazvijenijih programa za razvoj balističkih raketa na Bliskom istoku, koji smatra najvažnijom preventivnom odbranom od SAD i drugih suparničkih zemalja, prvenstveno arapskih zemalja Persijskog zaliva i Izraela. Ne nagoveštavajući, piše Rojters, pauzu u geopolitičkim tenzijama na Bliskom istoku, gde Iran pod rukovodstvom šiita vodi posredni rat sa Saudijskom Arabijom koju predvode suniti, a koja je saveznik SAD, Islamska revolucionarna garda je obećala da će nastaviti konfrontaciju sa Amerikom i Izraelom. „Odlučna i jaka kao nikada do sada Garda će nastaviti da brani islamski Iran i njegove interese“, navodi se u saopštenju, što predstavlja aluziju na ogranak IRCG-a koji je, između ostalog, aktivan u Iraku, Siriji i Jemenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari