Administracija "zapošljava" četvrtinu EU 1

Dva ekonomska sektora zapošljavaju skoro polovinu građana zemalja Evropske unije, a to su veleprodaja i maloprodaja, gde je zaposlen skoro svaki četvrti građanin, i državna administracija, odbrana i prosveta koja zapošljava skoro 24 odsto.

To pokazuju podaci Eurostata za 2016. godinu, koji ukazuju i da ova dva sektora drže veliki deo učešća u poslednjih 20 godina. S druge strane, udeo industrije u zaposlenosti u EU opala je sa 20,7 odsto u 1996. na 15,3 odsto u prošloj godini. Zaposlenost u sektoru nauke i tehnike zato skočila je sa 7,6 odsto na 12,7.

Veleprodaja i maloprodaja najviše zapošljavanju ljudi u većini zemalja članica EU, ali najveći procenat zabeležen je u Grčkoj, na Kipru i u Španiji i Irskoj, gde u tom sektoru radi skoro svaki treći. U sedam država najveći “poslodavac” je državna administracija, odbrana i prosveta, a među njima su Švedska, Danska, Belgija i Francuska. U Češkoj, Poljskoj i Sloveniji, industrija je i dalje ta koja broji najviše zaposlenih, dok je u Rumuniji najveći sektor poljoprivreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari