Dodik: Srpska je država 1Foto: RTRS (Arhiva)

Republika Srpska (RS) je država jer ima teritoriju, narod, demokratsku vlast, pokazala se kao ekonomski i politički održiva, poštuje međunarodne standarde i ugovore i jedino što nema je mesto u Ujedinjenim nacijama

To je izjavio večeras predsednik RS Milorad Dodik i ukazao na važnost obeležavanja Dana RS 9. januara.

„Mi ovde moramo da kažemo da je ovo država srpskog naroda, ali je delimo sa svima koji ovde žive. Ideja je bila samostalna Srpska ili ujedinjena sa Srbijom, ali mi smo Dejtonom ponovo strpani u BiH“, naglasio je Dodik u intervjuu za RTRS.

„Srbi nikada nisu bili identifikovani sa BiH, a nisu to ni danas. Zato je bitno obeležavanje 9. januara“, naglasio je Dodik, istakavši da RS živi 26 godina i živeće večno.

Podsetio je da je RS prošla od svog nastanka kroz teške periode, od nametnutog rata u kojem se branila od pretnji velikobošnjačke politike Alije Izetbegovića, preko Dejtonskog sporazuma kojim je RS vraćena u okvire Bosne i Hercegovine, koje nije želela, pa do pritisaka i samovolje visokih predstavnika u postdejtonskom periodu, prenosi RTRS.

Govoreći o mogućnosti za osamostaljenje Republike Srpske, Dodik je rekao da bi 90 odsto stanovnika na referendumu glasalo za njenu samostalnost jer nije spreman da prihavti tutorstvo i da žrtvuje nacionalni interes.

Prema njegovim rečima, BiH nije funkcionalna za Republiku Srpsku koja u njenim okvirima samo gubi i ekonomski i politički.

„Republika Srpska je neupitna i ne može se više osporavati. Srpska je zajednica ljudi koja želi da upravlja svojim resursima. Neprihvatljiva je činjenica da nas nazivaju bosanskim Srbima, hrvatskim Srbima i slično. Takvi ne postoje. Postoje Srbi. I trebalo bi prestati sa takvim deklarisanjem“, rekao je Dodik.

Govoreći o učešću Trećeg puka na obeležavanju Dana Republike, on je istakao je da je ova počasna jedinica dobro došla, ali pod uslovom da bude tu u čast Republike Srpske, a ne da bude negde sa strane i izložena povlačenju pitanja odgovornosti zbog toga što se tu nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari