Pućdemon kandidat za predsednika katalonske vlade 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Zajedno za Kataloniju i Katalonska republikanska levica, dve formacije koje su prošli mesec osvojile 66 od 135 mesta u katalonskom parlamentu, podržaće Karlesa Pućdemona za novog predsednika katalonske vlade

Kako prenosi Hina, danas se održava prva sednica katalonskog parlamenta posle prevremenih izbora održanih 21. decembra, nakon čega će se glasati o novoj vladi. Pristalice nezavisnosti dobili su većinu mesta, baš kao i na prethodnim izborima 2015. i nastavljaju da insistiraju na imenovanju Pućdemona.

Karles Pućdemon je u Belgiji otkad je 27. oktobra u katalonskom parlamentu izglasano proglašenje nezavisne republike Katalonije, a španska vlada smenila regionalnu katalonsku vladu i raspisala prevremene izbore. Imenovanjem Pućdemona pristalice nezavisnosti, koji imaju 70 mesta u parlamentu, nastavili bi kontinuitet prekinut uvođenjem vanrednih mera iz Madrida.

Španski premijer Marijano Rahoj poručio je da će centralna vlada nastaviti da upravlja katalonskom administracijom bude li u nadolazećim nedeljama Pućdemon imenovan za predsednika vlade i žaliće se Ustavnom sudu, navodi Hina.

Rahoj smatra „apsurdnim“ da on iz Brisela upravlja Katalonijom, pokrajinom na obali Sredozemnog mora sa 7,5 miliona stanovnika.

Stranke za jedinstvenu Španiju i pravnici katalonskog parlamenta koje je konsultovala Socijalistička stranka Katalonije (PSE), zagovornica jedinstvene Španije, smatraju da Pućdemon mora lično prisustvovati glasanju u parlamentu i imenovanju. On je optužen za pobunu protiv Španije, a dolaskom iz Belgije bi bio uhapšen i izveden pred sud.

Na izborima je najviše mesta, 37, osvojila stranka centra Građani koja se protivi nezavisnosti Katalonije, ali ni uz podršku svih stranaka za jedinstvanu Španiju, ne može da skupi 68 poslanika, što je natpolovična većina potrebna za formiranje vlade.

Time će mandat za sastavljanje vlade doći u ruke Pućdemonove koalicije Zajedno za Kataloniju koja je osvojila 34 mesta. Ali, uz podršku Katalonske republikanske levice i Kandidature narodnog jedinstva (CUP), antikapitalističke stranke za nezavisnost, imaće 70 mesta u parlamentu. Te tri stranke su sarađivale u zadnje dve i po godine usvajajući zakone koji vode otcepljenju od Španije.

Rahoj, koji treba da da mandat za sastavljanje vlade, još ranije je poručio da nova vlada bez obzira ko je bude sastavljao mora poštovati španski ustav. Katalonija je turistički i industrijski motor Španije koja u BDP-u učestvuje sa 19 posto.

U utorak uveče u Barseloni se okupilo 17.000 demonstranata tražeći puštanje iz pritvora Žordija Sančeza i Žordija Kiharta, vođa organizacija Katalonska nacionalna skupština (ANC) i Omnium Cultural. Skupovi širom Katalonije održani su tačno tri meseca nakon što su pritvoreni pod optužbom za organizovanje nezakonitog referenduma o nezavisnosti, neposlušnost i sprečavanje intervencije policije na skupovima organizovanim u Kataloniji.

Hina podseća da su u pritvoru i bivši potpredsednik vlade Oriol Hunkeras, lider Katalonske republikanske levice, kao i bivši član vlade zadužen za unutarnje poslove Hoakim Forn. Obojica su optužena za pobunu protiv Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari