O letnjim baštama u Tešnjaru odlučuje Beograd 1Foto wikipedia.org

Kafedžije u Tešnjaru ukoliko žele da imaju letnju baštu moraju podneti zahtev Zavodu za zaštitu spomenika kulture. O njihovim zahtevima na kraju odlučuje republički Zavod koji uzvraća sa projektom bašte. Sezona letnjih bašti u gradu počela je još u aprilu.

                       

– Potrebno je da najpre njima upute zahtev koji oni po proceduri upućuju Beogradu odnosno republičkom Zavodu. Republički Zavod dužan je da u roku od mesec dana izda odobrenje shodno samom objektu i uzvrati projektom bašte. Što se grada tiče naše je da potom taj projekat predamo urbanistima, kako bi oni odradili svoj deo posla i izdali potrebne dozvole, objašnjava načelnik inspekcijskih poslova Saša Ivanović.

Po saznanjima Vamedie za sada dozvola može biti sporna samo jednom objektu u Tešnjaru zbog njegove starosti dok za ostale ne bi trebalo da bude problema. Za vreme lepih dana u Valjevu kafedžije su uglavnom stolove postavljali ispred objekata, a inspekcijski organi su im naplaćivali zauzeće javne površine.

U Valjevu su kada je Tešnjar u pitanju još u januaru uklonjene sve letnje bašte koje su vlasnici ugostiteljskih objekata postavili bez validne dozvole. Tada je najavljeno da će svi morati da u skladu sa ambijentalnom celinom stare turske čaršije imaju jednoobrazne bašte, za koje će projekat uraditi Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari