Na Borskom jezeru je održan 4. po redu Simpozijum, sa međunarodnim učešćem, pod nazivom „Rudarstvo 2015“. Organizator ovog stručnog skupa, na kome učestvuju i predstavnici rudarskog sektora Elektroprivrede Srbije iz PD „TE – KO Kostolc“ i RB „Kolubara“ je Privredne komore Srbije.


Multidisciplinarni karakter skupa, koji se održava u godini kada se očekuje oporavak srpskih površinskih kopova od posledica vremenskih nepogoda koje su zadesile Srbiju prošle godine, omogućava da se celovito sagleda ukupna situacija u oblasti rudarstva, geoloških istraživanja, upravljanja resursima, ali ponude i rešenja za efikasnije korišćenje rudarske opreme. Bilo je reči i o hidrogeološkim istraživanjima, perspektivama razvoja mineralnih sirovina, nafte i gasa, upravljanju industrijskim otpadom, zaštiti životne sredine itd. Na ovogodišnjem simpozijumu učestvuje više od 100 učesnika, a tokom trodnevnog rada biće predstavljenooko 50 stručnih radova.

– Ministrastvo rudastva i energetike smatra da u narednom periodu pitanju razvoja i ulaganja u sektor rudarstva treba posvetiti apsolutnu pažnju jer se na ovaj način u velikoj meri može povećati bruto proizvod Srbije. Cilj nam je da kroz novi Zakon u rudarstvu i energetici i geološkim istraživanjima pokušamo da privučemo što više investitora da ulože u ovaj sektor. Zavljujem se i svim kolegama koji su učestvovali u izradi predloga novog zakona od koga očekujemo da će doprineti ostvarivanju našeg cilja, rekla je Mirjana Filipović, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike na otvaranju ovogodišnjeg skupa.

– Trenutno se u Srbiji rade geološka istraživanja na 105 istražnih i preko 250 eksploatacionih polja. Sve radimo sa jednim ciljem da se ojačaju ekonomski efekti rudarskog sektora i to na taj način što ćemo u bliskoj budućnosti otvoriti nove rudnike, a time se stvaranju uslovi za ekonomski rast i novo zapošljavanje, istakao je Siniša Tanacković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike.

U plenarnom delu simpozijuma o realizaciji investicionih projekata u PD „TE – KO Kostolac“, prisutne je u najkraćem upoznao Zoran Vuković, direktor Direkcije za unapređenje proizvodnje, a potom je prikazan dokumentarni film o aktivnostima PD „TE – KO Kostolac“ na odbrani termoeregetskih i rudarskih postrojenja, kao i sanaciji posledica elementarne nepogode koja je zadesila PK „Drmno“ u julu i avgustu 2014. godine, autora Saše Srećkovića.

Na simpozijumu su predstavljena i tri stručna rada visoko obrazovanih kadrova iz PD „TE – KO Kostolac“: „Optimizacija održavanja Cummins motora i eksploatacije buldozera Pomoćne mehanizacije PK „Drmno“ uz pomoć dijagnostičkog programa Insite“ – grupe autora: mr Radiša Đurić, Dragan Stević i Filip Todorović; „Racionalno održavanje u rudarskoj mehanizaciji primenom proizvoda marke Polytron (EPTECH – USA)“ – autora: mr Radiše Đurića, Dragana Miloševića i Zorana Maksimovića, kao i „Upravljanje opasnim otpadom na Površinskom kopu Drmno“, autora Svetlane Milenković.

Inače, ovogodišnji skup stručnjaka iz oblasti rudarstva iz zemlje i inostranstva organizovan je u saradnji sa RTB Bor Grupom, Institutom za rudarstvo i metalurgiju Bor, Rudarskim institutom iz Zemuna, JP Elektroprivreda Srbije, RB „Kolubara“, PD „TE – KO Kostolac“, JP PK „Kosovo – Obilić“, Rudnikom „Kovin“ i JP PEU Resavica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari