Ispred fronta napredovanja rudarskih radova i u krugu termoelektrane „Kostolac-B“, arheolozi Arheološkog instrituta iz Breograda intezivno rade na istraživanju terena i lokacija na kojima je planirana izgradnja novih termoenergeskih i rudarskih kapaciteta u Ogranku „TE-KO Kostolac“. Projektom arheoloških istraživanja obuhvaćena je površina od nekoliko hiljada kvadratnih metara.


„Naš zadatak je da se istraži i dokumentuje sve što se nalazi na pravcu rudarskih radova i lokacijama na kojima će se graditi novi termoenergeski objekti. Od početka juna intezivno se pretražuje teren. Rezultati dosadašnjih arheoloških istraživanja potvrdili su naše predpostavke ali došli smo i do novih saznanja, rekao nam je Saša Redžić, doktor arheologije, Arheološkog instituta iz Beograda

„Recimo u zoni deponije uglja termopostrojenja u Drmnu, kaže Redžić, pronašli smo rimske infrastrukturne objekte kao što je južni put koji je vodio iz vojnog logora „Viminacijum“. Uz njega, pronalazimo ostatke stambenih građevina, bunare i nekropole. Ovo su za nas potpuno nova saznanja o postojanju ovih objekata u ovom delu nekadašnjeg vojnog logora „Viminacijum“. Inače, do sada smo pronašli i istražili oko stotinak nekropola u krugu Termoelektrane „Kostolac B“. Našli smo veliki broj pokretnih predmeta i stvari kao što su: fibule, pojasne garniture, novac , keremičke posude itd. Ispred fronta napredovanja rudarskih radova u zoni Površinskog kopa „Drmno“ pronađena su groblja i predmeti iz rimskog doba ali, ono što je za nas interesantno je podatak da smo naišli i na praistorijska groblja. Po prvi put, koliko mi je poznato, na „Viminacijumu su pronađeni skeletni ostaci pokojnika iz bronzanog doba. Radi se o pet ili šest skeleta koje smo pronašli u zgrčenom položaju na desnom boku kao i kremiranim skeletnim ostacima u jednoj urni.Svi skeletni ostaci nađeni su u jednoj sondi. Sve u svemu, za sada smo zadovolji onim što smo otkrili a nadam se da će biti još iznenađenja. Trudimo se da pratimo sve aktivnosti EPS-a i Ogranka „TE-KO Kostolac“. Očekujem da će pretraga lokacija biti završena u planiranim vremenskim okvirima i da našim aktivnostima nećemo uticati na realizaciju planiranih elektroprivrednih aktivnosti, kazao je Redžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari