Opština Apatin i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova su u subotu bili domaćini i organizatori manifestacije „Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini“, koja afirmiše potencijale i stvaralaštvo žena iz ruralnih područja, čime se značajno promoviše ženski aktivizam na lokalnom nivou.

Glavni trg u Apatinu je danas mesto gde se susreće mnogo generacija i etniciteta seoskih žena koje ovom manifestacijom najavljuju i predstojeći Međunarodni dan seoskih žena 15. oktobra, čime se ističe ključna uloga žena na selu u unapređenju ruralnog razvoja, što utiče na poboljšanje socijalnog i ekonomskog statusa i socijalne politike smanjenjem siromaštva na selu. Prisutnima su se obratili pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i predsednik opštine Apatin dr Živorad Smiljanić.

Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin je ovom prilikom rekao da se danas u Apatinu nalazi preko 1.500 žena iz skoro svih delova Pokrajine, što predstavlja veliki pomak u odnosu na pre desetak godina, kada je u Vojvodini postojao veoma mali broj udruženja žena: „Obim današnje manifestacije pokazuje koliko je broj udruženja žena narastao i koliko je potencijala u svima njima. Najlepši karavan na svetu danas je u Apatinu. Ovde možete videti šarolikost, autentičnost i sve ono što krasi Vojvodinu i čime se njeni građani i građanke ponose. Tu su predstavnici svih nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, te sve ono što ih ponaosob krasi izloženo je ovde i čini današnji kolorit toliko bogatim. Svaka od ovde prisutnih žena je noćas mesila kolače i ostale specijalitete, nakon čega su iz svojih sela širom Vojvodine doputovale rano jutros kako bi u najboljem mogućem svetlu svu svoju snagu predstavile posetiocima“, rekao je Vasin.

Međunarodni dan seoskih žena ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2007. godine, sa namerom da se skrene pažnja na ključnu ulogu žena na selu. Aktivna politika afirmacije koju sprovodi Pokrajinska vlada uslovila je kreiranje i realizaciju posebnih programa za unapređenje položaja i ekonomskog osnaživanja žena na selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari